Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Росица Маринова:

След генетични изследвания се съставят персонализирани хранителни режими, определят се здравни рискове

Не всичко, обявено за здравословно, е подходящо за всеки
Снимка: Архив

Гените определят не само заложбите на човека, но и реакцията му към храната и към лекарствата. Това не е само предложения, а доказана научна теза.

„Точното лекарство в точната доза по точното време за точния пациент – това е най-кратката и ясна дефиниция за персонализираната медицина. Тоест намирането на най-подходящата терапия в зависимост от индивидуалните генетични особености“, обясни пред Радио София Росица Маринова - докторант по биофизика и част от екипа на Nutrigen - първия стартъп у нас в сферата на нутригенетиката.

Персонализираната медицина обаче не е свързана само с лечението, а и с диагностиката. А генетичните изследвания са също част от този клон на медицината.

През последните години превенцията все повече може да се обляга на генетичните изследвания, които подсказват риска от развитие на определено състояние или патология, допълва специалистът.

Персонализираната медицина спестява и време, защото при търсене на решение не се разчита на метода „проба-грешка“. Така дори превантивната грижа може да бъде персонализирана чрез определяне на стъпките за конкретния пациент.

„Ние не сме жертви на наследствеността, Гените не контролират изцяло живота ни“, подчертава Росица Маринова. Външната среда, начинът на живот влияят в немалка степен.

Генетичните изследвания не са бъдещето, те са съвременен мощен инструмент, който ни позволява да сме информирани, и то навреме.

„Вече може да се определи почти всичко – от подходящия хранителен режим, до риска от  възникване на онкологично заболяване“, подчертава специалистът.

Росица Маринова обясни още, че нутригенетиката и нутригеномиката третират влиянието на храненето върху генотипа и обратното.

Чуйте разговора на Катя Василева с Росица Маринова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Керана в

Най-голямата ми почивка е да правя това, което обичам

Керана като парашутистка  с Гошо Розовото, кои са героите на фестивала "Екзит Сънленд", навигирането по вятъра и други щуротии с Керана (без космонавтите) в Приморско. " Комедиантката " не е просто песен: "Най-хубавото е да празнуваш рождения си ден на сцена. Тази година се чувствах удовлетворена, че давам и получавам, че съм пълноправен член на..

публикувано на 31.07.21 в 12:05
Уебинар по Юнг

Прекрасно различни

Антонин Винклер – лектор и управител на Едуко, организатор на уебинара за мъжките и женските архетипове по Юнг, представя събитието , в което може да се включите до началото му, 1 август в 14:00: "Философите и психолозите понякога са смятани за малко отнесени, но съм конкретен, практичен и прагматичен, включително и заради техническото ми..

публикувано на 31.07.21 в 11:00
Мартин Марков трио

Джазови дни и нощи в София

Нов мини-цикъл "Sofia Jazz Days" продължава тенденцията на засилен интерес към джаза в София. На 1 и 15 август две млади български джаз-пиано триа ще срещнат своята публика в откритото пространство на Кино Кабана. За проявата говори Маргарита Борисова, организатор от "Джаzz+ концерти": Интересното в случая е, че в един и същи ден, 1 август, два..

обновено на 31.07.21 в 10:57
Царевец в звук и светлина

Царевец като преживяване

Борислав Йорданов - управител на туристическата агенция "Царевград Търнов" разказва пред микрофона на Яна Спиридонова за спектакъла, събиращ погледа на жителите и гостите на старата столица, върху хълма Царевец: "Най-засегнат от пандемията при нас е туристическият сектор. Ние зависим от големи групи на големи туроператори. Отделно залагаме и на..

публикувано на 31.07.21 в 09:35

Лятна академия за деца и ученици през август в София

Дванадесетото издание на Лятната академия за деца ученици ще се състои в София, от 2 до 31 август . Събитието е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА .  През август, ателиетата на Академията ще бъдат пълни с цветове и творчески емоции. С децата, които са в две възрастови..

публикувано на 30.07.21 в 18:26

Илко Ганев: Културата трябва да се управлява от хора, които обичат творците

,,Не мога да се съглася с един човек, който е интелигентен, който е професор и преподавател, който трябва да бъде пример, седмици наред да седи и да размахва пръст от своя пиедестал, наричайки хората на изкуствата измамници и крадци “, коментира в студиото на Радио София Илко Ганев – режисьор, театровед и PR на Съюза на артистите в..

публикувано на 30.07.21 в 17:51

Виктория Блажева: Добрият презентатор трябва да вярва в каузата, за която говори

Пандемията от Covid ни даде възможност, поне за кратко, да си мислим за това кои са важните неща. Covid доведе до това да се ускорят процеси в корпоративния свят , които вече съществуваха. Това каза в студиото на радио София Виктория Блажева – първи вицепрезидент и директор “Стратегия и бизнес” в една от най-големите банки у нас.  Тя коментира..

публикувано на 30.07.21 в 16:58