Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обявяват Човек на годината за 13-и път

Наградата трябва да вдъхновява и мотивира, надяват се от Българския хелзинкски комитет

Снимка: БХК

За тринадесета година Българският хелзинкски комитет ще отбележи Световния ден на правата на човека, 10 декември, с церемония по връчване на годишните правозащитни награди "Човек на годината".

Номинациите са приемани от 15 октомври до 15 ноември. Кой ще е победителят, ще стане ясно на утрешната церемония от 11 ч., която ще се излъчва онлайн във фейсбук страницата на Българския хелзинкски комитет.

„Основната идея на тези награди е, че има хора, които вършат своята работа без голям шум, нашата роля е да извадим тези хора на светло, защото те заслужават нашите символни аплодисменти. Искрено се надяваме, след епидемията да можем да се съберем, да се видим наживо. Има акцент към Covid кризата. Надяваме се наградата „Човек на годината“ да е вдъхновяваща, докосваща, окриляваща… Голямата награда „Човек на годината“ би следвало да мотивира нас, които гледаме отстрани отличените, да полагаме повече усилия в подкрепа на такъв тип каузи и общности, да виждаме повече смисъл в това, да насърчим хората, които са го правили да продължат да го правят“, каза пред Радио София Надежда Цекулова директор на програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.

Чуйте още по темата от звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оптимизация на линиите на градския транспорт и велоалеи ще намалят колите

София е сред европейските градове с най-много автомобили на глава от населението , а делът на колоездачите е нисък. Това показват данните от последния анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Хората избират маршрут и начин на придвижване, които са им удобни. Неправолинейността в линиите на градския транспорт е причина да им се търси..

публикувано на 01.03.21 в 16:54

"Минус" - първият пърформанс от серията “Spring of Rite”

"Минус" е първият пърформанс от серията “Spring of Rite” , на младата хореографка Неда Ружева - Soма , която твори без ограничения и предразсъдъци. Пърформансът ще се състои на 1 март от 19.00 часа в галерия “Доза”. Той е вдъхновен от емблематичната руска балетна пиеса "Пролетно Тайнство" (Rite of Spring), "Минус" е посветен на техно културата,..

публикувано на 01.03.21 в 16:27

Кадри от туризма ще протестират пред Министерския съвет на 2 март

Членове на Обединение „Бъдеще за туризма“ излизат на протест на 2 март от 11 ч. пред Министерския съвет . Н адсловът е „Туризъм 2021: Да оцелеем на инат“ . От бранша напомниха пред Радио София, че това е сегментът, който вече година не работи (от 13 март). Не коментираме за оцеляването на туроператорите. На протеста поставяме..

публикувано на 01.03.21 в 16:11

Преките чуждестранни инвестиции намаляват, но компаниите реинвестират печалбата си у нас

Преките чуждестранни инвестиции през 2020 година достигат 562 млн. евро, по данни на БНБ. Данните за 2019 г. показват 1,1 млрд. евро. “Това са предварителни данни и през тази година те най-вероятно ще претърпят някакви сериозни корекции. Освен това тези данни са нетен поток на преките чуждестранни инвестиции, защото привлечените инвестиции на практика..

публикувано на 01.03.21 в 15:12

В „Нови Искър“ оплетоха мартеница с дължина над 25 километра

Нов рекорд поставиха ученици, баби и членове на читалищни самодейци в район „Нови Искър“. Целта им беше да бият своя предишен рекорд от 2012 година, когато усукаха 7562 метра от традиционния червен и бял конец. Сегашната дължина надмина повече от два пъти първоначалното намерение (10 000 м). Измерванията са показали, че тазгодишната..

публикувано на 01.03.21 в 14:07

За котките и хората

Казват, че котките имат 9 живота. В календара обаче има два пъти ден на котката – днес, 1 март, както и на 8 август. Те са домашни любимци. Гальовни, суетни, своенравни. Някои твърдят, че сами могат да се грижат за себе си. Има стопани пък опровергават това. Някъде ги назначават за музейни служители. Има и страни и времена, където и когато..

публикувано на 01.03.21 в 13:21
Тодор Колев и Велко Кънев в творби на Тодор Цонев и Джемал Емурлов

Шаржове и портрети на любими творци показва Домът на хумора и сатирата

Твърде любопитната изложба от портрети, автопортрети и шаржове на любими писатели, актьори и художници, подредена в Дома-музей на хумора и сатирата в Габрово, продължава да привлича зрители втори месец. Колекцията е от художествения фонд на Музея и обхваща 95 творби (43 живописни платна, 26 пластики и релефи и 26 шаржа), създадени от средата..

публикувано на 01.03.21 в 11:46