Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков: Хотелите са готови за зимния сезон, хигиената е много добра

Снимка: архив БНР

Ситуацията, в която живеем, не е обичайна и е много нестандартна за нас, но трябва да продължим да живеем, тъй като тази година без пътешествия няма кой да ни я върне, каза пред Радио София Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. Наблюдават се огромни спадове на международен туризъм, почти никакви чартърни полети за зимния сезон и много ограничени пътувания в Европа и целия свят.

Зимните спортове са по-скъп вид туризъм, тъй като са необходими инвестиции в облекло и екипировка. Затова и зимата без туристите от чужбина ще бъде по-трудна за бизнеса. Около 3-4 хиляди туристи пътуват навън, за да карат ски в Австрия, Италия и други страни. Дори и те да си останат в страната, те не могат да спасят сезона, посочи Занков.

Най-важното за бизнеса и за туристите по време на зимните почивки трябва да бъде сигурността по време на техния престой в курортите. Със сигурност потребителите се информират от отзивите в интернет за хотелите, които предлагат противоепидемични условия и добра хигиена. Хотелите винаги са спазвали висока хигиена и дезинфекция, тъй като е имало и други болести преди Covid. Сега също няма случаи на заразени в тях. Хотелите са готови и сега да посрещнат туристи с нужните мерки, но липсва ясна политика в това отношение от страна на държавата.

Досега няма обявени фалити на хотели, но не може да се каже докога ще е така. Бизнесът е в много тежко положение още от месец март. Много е трудно, много хотели са затворени, а някои вероятно въобще няма да отворят за сезона. По-добрият вариант е те да работят поне частично и да запазят ценните си служители, препоръча Константин Занков. 

Занков коментира, че има изоставане в предприемането на мерки за сигурността на туристите, тъй като още през пролетта много държави предприеха силни кампании за сигурността на чуждестранните си туристи. Той даде за пример Кипър и Турция, които са изпратили много успешни рекламни послания по отношение на сигурността.

Чуйте интервюто на Антония Каменичка с Константин Занков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

В по-малките хотели и къщите за гости са по-гъвкави към туристите

Въпреки притесненията в туристическия сектор, по-малките места за настаняване стават все по-предпочитани и това дава оптимизъм на собственици и управители на къщи за гости и хотелчета. Това констатира пред Радио София Елеонора Йосифова от Българската..

публикувано на 10.12.20 в 16:49

Зимните ни курорти са в готовност да посрещнат българските туристи

На прага сме на зимния сезон, трите ни големи български зимни курорти непрекъснато се състезават и доказват кой е най-известният, най-слънчевият, най-зеленията, най-старият на Балканите. Едно е ясно обаче - за всички предстои труден сезон.  Още в края на..

публикувано на 10.12.20 в 16:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата..

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и..

публикувано на 26.04.24 в 14:55