Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева:

Партиите и институциите да са по-активни в дебатите за изборите

Татяна Буруджиева
Снимка: БГНЕС

В хода на консултациите на президента с представители на медицинското съсловие, на Обществения съвет към Централната избирателна комисия и ръководството на Националното сдружение на общините няма индикации за промяна на вече оповестения срок за провеждане на парламентарните избори - 28 март, коментира пред Радио София политологът Татяна Буруджиева. Въпросът, по-скоро, е как се организират изборите и държавният глава насочва фокуса в тази посока. Възможно е при разговорите с политическите партии да стане по-видим проблемът с датата, защото вероятно ще има формации, които няма да се чувстват достатъчно подготвени.

Част от коментарите са свързани с това, че по време на пандемия избирателната активност ще бъде ниска и повече ще спечелят партиите с по-широки твърди ядра. Това обаче са крехки хипотези. Всички прогнози се опират върху данни от социологическите агенции, при които намеренията за гласуване са около и над 60 на сто. Но избирателната активност може да се окаже и много по-ниска, дори в ситуация, когато няма пандемия, отбеляза политологът.

Пандемията обуславя по-скоро нова обстановка, в която партиите нямат досег с техните избиратели. От тази гледна точка може да се коментира по-късна дата за провеждане на изборите, но не може да се каже дали тя няма да се окаже в още по-тежка пандемична реалност. Още дълго време реакцията на гражданите ще бъде подвластна на страха от заразяване. Необходимо е партиите и държавните институции да се включат много по-активно в дебатите за това какви са стъпките за гарантиране честността на изборите, но също така и здравето на хората, убедена е Буруджиева.

Друг важен момент е добрата организация на наблюдателите, а не толкова броят им. Важно е те да бъдат подготвени да реагират адекватно срещу някои технологии, които водят до подриване на демократичността на изборния процес. Имаме и една нова практика - машинно гласуване, затова е добре бързо да се идентифицират проблемите още в самото начало. 

Чуйте интервюто на Данаил Конов с Татяна Буруджиева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд хоризонта" - търсения в полето на геометричната абстракция

"Отвъд хоризонта" е изложбата, която можете да разгледате до 9 март в галерия “Доза” . Експозицията поставя на фокус работата на няколко автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Това са Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов.  Творческите им търсения в..

публикувано на 02.03.21 в 19:39

Гледаме филми от „Великолепната женска седморка“ в 6-те дни след 8 март

Веднага след Деня на жената ще започне филмова седмица, наречена „Великолепната женска седморка“ , съобщиха от Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Сдружение „Маргиналия“. Кинопрограмата предвижда онлайн прожекции от 9 до 14 март, всеки ден от 18:00 до 19:00 ч., последвани от дискусии с авторите, съобщиха организаторите...

публикувано на 02.03.21 в 18:32

В район "Възраждане" посрещнаха Баба Марта с видеоматериал на НИМ

По традиция район "Възраждане", съвместно с МКБППМН, отбелязват празникът на Баба Марта с деца от района и деца в риск, с празник под надслов "Баба Марта бързала, мартеници вързала". Децата се запознават с традицията и символите на празника, саморъчно изработват мартенички, които се закичват на Дървото на Баба Марта пред районната администрация на..

публикувано на 02.03.21 в 18:15
Велики Преслав

И във Велики Преслав отлагат възстановките за 3 март

В навечерието на 3 март на много места отлагат ежегодните чествания и възстановки в страната. Covid-19 се отрази и на формата на честванията, като много от празненствата и концертите минават онлайн. Освен това поради пандемията, голяма част от организациите, които осъществяват възстановки, не успяват да оцелеят поради финансовата криза, а по-голямата..

публикувано на 02.03.21 в 17:44

В Пловдив организират "Поход на свободата" за 3 март

"Поход на свободата" организират в Пловдив, въпреки пандемията. За десета поредна година членовете на  комитет "Родолюбие" и Община Пловдив организират "Поход на свободата". Това е символично изкачване на връх Бунарджика. Шествието ще бъде водено със знамена, които са копие на знамената, участвали в боевете за Шипка и в Руско-турската война...

публикувано на 02.03.21 в 17:02
д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се говори вече за ускорено развитие на здравеопазването

Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек провокира създаването на инициативата “Заедно за повече здраве” .  В нея се включват три организации Български лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия,..

публикувано на 02.03.21 в 16:04

#Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми

От Български център за нестопанско право са се заели с амбициозната задача да събере най-иновативните и впечатляващи предложения на младите хора у нас за подобряване на средата, в която живеем. #Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми в държавата. “Очакваме в конкурса да се включат младежи между 16 и 24..

публикувано на 02.03.21 в 14:25