Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След заливане на част от Трън река Ерма влиза в коритото, няма бедстващи хора

Снимка: Архив/БГНЕС
През последното денонощие заради обилните валежи река Ерма излезе от коритото си и заля квартали на град Трън. Обявено е бедствено положение.

Това потвърди пред Радио София кметът на града Цветислава Цветкова.

Водната стихия е овладяна, положението в момента е спокойно. Работи се от сутринта. Залят е пешеходният мост, който свързва кв. "Мурговица" с града, но нивото на реката вече спада. Кварталът за кратко е бил изолиран.

Освен това са били залети и няколко дворни пространства на ул. „Денчо Знеполски“, имало е наводнени мазета.

Направен е обход по близките къщи. Движението по моста вече е възстановено, допълни кметът Цветкова. Няма бедстващи хора или такива, които трябва да бъдат настанени извън домовете си.

„Тепърва ще се прави оценка на нанесените щети. Най-вероятно ще се наложи да търсим помощ и от държавата“, каза още Цветислава Цветкова пред Лъчезар Христов. Чуйте.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Отводняват критични места в Нови Искър

10 аварийни екипа на Столичната  община извършват отводняване на критични места в Нови Искър, кв. "Требич", с. Мировяне и с. Житен. На места се изграждат и временни диги поради повишените нива на реките след обилните валежи.  Извършва се изпускане..

публикувано на 11.01.21 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Къщата за зависими май само стените са розови

„Розовата къща“ е последното безплатно място в София, където хората в нужда могат да получат подкрепа, да бъдат насочени за лечение, да хапнат, да се избръснат, да почувстват добро отношение. Това е бастион на нормалност за хора със..

публикувано на 18.10.21 в 17:47

Очаква се с бързи тестове да се осигурява достъп до всички обществени места

Мобилни пунктове за бързи тестове пред заведенията позволяват те да работят без ограничение в работното време при 100% ваксиниран персонал (или с тест). Заповедта беше издадена в сряда (13 октомври), но реално успяхме да направим нужната..

публикувано на 18.10.21 в 16:18
Проф. Славик Табаков

Проф. Табаков: В България има изключителни образци на раннохристиянското изкуство

В току-що излязлата си книга „Символи на християнските мозайки“ световно признатият учен проф. Славик Табаков събира многогодишния си опит и всъщност създава най-големия справочник на 280 основни раннохристиянските символа, съдържащ 430..

публикувано на 18.10.21 в 16:05

В стендъп спектакъла „Една жена каза“ Здрава Каменова разсмива с истински истории

Тя е талантлива, но работи здраво. Като актриса, драматург, писател, като стендъп комедиант. Мнозина вече се досещат, става дума за Здрава Каменова . А името на нейния стендъп спектакъл „Една жена каза“ дошло ехее - още преди да бъде..

публикувано на 18.10.21 в 13:58
Даниел Туечки и Георги Кирилов

Нова платформа подпомага учениците с индивидуални уроци от проверени учители

От края на месец март 2021 г. платформата nauchi.bg подпомага учениците, които търсят индивидуални уроци по даден предмет. Създатели са Даниел Туечки и Георги Кирилов. „Разбрахме, че има нужда от някакви нови инструменти, които да помагат на..

публикувано на 18.10.21 в 13:23

Инициативата „Открий колелото” популяризира с творчески конкурс карането на велосипед

„Открий колелото” е мечта. Мечта за градове с повече колелета и по-малко коли, с по-чист въздух, по-малко шум и по-усмихнати, по-здрави хора. “Открий колелото” е възможност. Както и бизнес.  Това отбелязват при представянето си..

публикувано на 18.10.21 в 11:57

„Древногръцки истории - Градският мишок и спартанският дом“ - част от поредица исторически книжки за деца

На книжния пазар у нас вече могат бъдат намерени поредицата исторически книжки за деца от  Тери Диъри. В  „Древногръцки истории - Градският мишок и спартанският дом“ , авторът представя на децата древния свят, наблягайки на историята и културата на..

публикувано на 18.10.21 в 11:35