Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българска лавинна асоциация с важна информация за състоянието на снежната покривка в планините

Снимка: avalanche.bg
Когато говорим за зимни спортове, не бива да подминаваме и темата за безопасността в зимната планина. През 2020 г. група ентусиасти учредиха Българска лавинна асоциация. Всеки, който харесва зимния туризъм е наясно с липсата на достатъчно информация за лавинните условия в планините.

“Идеята се роди преди две години. Може би още по-рано, но не бяхме готови. От много време си говорим, че има нужда от агенция в България, която да се занимава с безопасността при зимния туризъм”, казва председателят на Българската лавинна асоциация Росица Михайлова.

В асоциацията се събира екип от хора с различен опит и бекграунд в зимната планина. В момента Росица Михайлова работи заедно с Александър Михайлов, с когото са сертифицирани в Канада лавини професионалисти и се занимават с фрийрайд от повече от 20 години.

В Асоциацията са се включили също Димитър Димитров, Краси Стоянов, който е бивш планински спасител, Георги Георгиев - Черния - виден алпинист и сертифициран водач, Момчил Панайотов и Николай Димов, който е планински спасител и се занимава с обучителните програми на ПСС.

До момента обаче хората, свързани с Асоциацията, са практически доброволци, които даряват времето си безвъзмездно и сами финансират дейността си.

“Идеята е в дългосрочен план да започнем да издаваме редовен професионален лавинен бюлетин”, посочи още Росица Михайлова.
Към момента те с създали платформа, в която хората могат да се информират за състоянието на снежната покривка.

В платформата се работи по канадски принцип, т.е. професионалистите разчитат на събраните от туристи наблюдения за състоянието на снежната покривка. Това включва дори снимки, по които може да се познае от къде е духал вятърът и дава много информация на професионалистите, за да направят анализ и да създадат професионалните бюлетини.

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка в звуквия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях. „Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното..

публикувано на 18.06.21 в 17:39
Олга Василевска, Йоанна Митова и Ива Дойчинова

Фениксът Йоанна Митова след бърнаут

В петъчните срещи с общ знаменател „Хубава работа“ днес е ред Олга Василевска да ни запознае с Йоанна Митова . Нейната история може да се резюмира със „създателка на място за постигане на цялост духом и тялом “. Но това далеч не е всичко. Както казват мъдреците – важен е пътят, преживяното до стигането на крайната точка (или запетая)...

публикувано на 18.06.21 в 16:35

Етиката в маркетинг комуникациите

Етиката и моралът винаги са съпътствали рекламата. Това каза в ефира на радио София доц. д-р Стефан Серезлиев - преподавател по Интегрирани маркетингови комуникации и брандинг. „Това винаги е било предмет на дискусии, спорове, вътре в самите рекламни агенции, хората, които притежават отделните брандове и големите групи..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Отбелязваме деня на аутистичната гордост

Денят на аутистичната гордост се отбелязва в света от 2005 г. на днешния ден. Целта е да се повиши осведомеността за разстройството на аутистичния спектър, така че да се промени мисленето и нагласата към хората с аутизъм не  като нуждаещи се от лечение, а като уникални личности и индивиди . Всяка година, организации от цял свят празнуват чрез..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Песента "Юначе" създадена с фино, модерно звучене, в подкрепа на българския дух и традиции

„Вярвам, че традицията живее във всеки един от нас и ние не сме я забравили…“ Това каза Савина Пламенова, поредния млад човек с който ви срещаме, завладян от магията на автентичния български фолклор. Тя представи новия си проект, реализиран съвместно с Алекс Нушев и Деян Соло, народната песен „Юначе“ , поднесена с фино, модерно звучене...

публикувано на 18.06.21 в 15:37

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“ . „Тези..

публикувано на 18.06.21 в 15:34

Политическата медиация да се приложи пилотно в следващия парламент

Завършва седмицата, в която специалисти разясняваха какво е медиация и при какви случаи може да помогне на спорещи страни (без да се стига до съд), даваха и практични съвети. Сред видовете обаче има и политическа медиация , за която още по-малко хора знаят, да не говорим колко от тях прибягват. За нея пред Радио София обясни един..

публикувано на 18.06.21 в 15:09