Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въпреки някои предимства на онлайн обучението

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Снимка: БГНЕС

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения?

Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на специалностите.

„Студентите приемат онлайн обучението недостатъчно сериозно. Преподавателите полагат усилия и се справят доста добре в тези условия“, каза пред Радио София Димитър Ценов, студент първа година в Техническия университет – София. Той учи  в специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“ и предпочита онлайн обучението.

Деница Узунова е студентка в същата специалност в ТУ и също е доволна от онлайн обучението, въпреки предварителните си резерви.

През миналата учебна година много от часовете са пропадали. Сега обаче се провеждат всички лекции и упражнения. Преподавателите дават и извънредни консултации в събота и неделя.

Според Кристиан Пандев, студент по Авиационно инженерство (ІІІ курс в ТУ-София) не всички преподаватели се стараят, „рецитират“ си лекцията, но за разлика от присъственото обучение, пред компютърния екран това отношение е много разсейващо. Неслучайно тази специалност няма предвидена задочна форма.

„Това е компромисен вариант, колкото да не се обяви нулева година, но е на наш гръб.“

Второкурсникът Борис Новоселски също признава, че тази учебна година и преподавателите са по-подготвени, но като цяло не е доволен от онлайн обучението, заради липсата на часове по практика.

„Всички искаме нормално протичане на учебните занятия“, изтъкна пред Радио София проф. Михаил Тодоров, декан на Транспортния факултет към Технически университет. Той потвърди възможността за присъствено провеждане на практика, изпити и други дейности, след днешна заповед от здравното министерство.

Проф. Тодоров призна за трудностите през летния семестър на миналата година, но по време на сегашния семестър проблеми няма. Дори в неговите лекции той регистрира активно участие на студентите. Сред предимствата на онлайн обучението той посочи възможността лекциите да се записват и след това младежите да си ги възпроизвеждат колкото и когато поискат.
Все още има трудности при някои занимания в лабораториите на ТУ-София.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов и Луиза Лазарова с проф. Михаил Тодоров, както и мненията на студентите, записани от Михаил Митев и Георги Карамфилов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Студентските съвети с искане за 50 на сто по-ниски наеми в общежитията

С 50 на сто да бъдат намалени наемите на студентските общежития за януари и февруари, настояват в позиция до просветния министър и до ректорите на висшите училища от Националното представителство на студентските съвети в България. Искането е..

публикувано на 14.01.21 в 23:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино,..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка..

публикувано на 05.03.21 в 14:33