Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът Трайко Младенов: В Костинброд от 15 г. не е имало такова наводнение

Най-тежко е пострадало с. Петърч

Трайко Младенов
Снимка: Луиза Лазарова

В община Костинброд през последните 10 години редовно се почистват речните корита. Проблем са и нерегламентирани сметища по самата река. Периодично се правят строги проверки, организират се кампании за опазване на природата. Това съобщи пред Радио София кметът на едноименната община Трайко Младенов:

„Ние осъществяваме необходимата превенция, инспектираме – както го правят и в други общини, но за да не стават подобни бедствия, каквито се случиха този месец след дъждовете, най-важно остава самосъзнанието на гражданите.“

Подобни наводнения не бяха ставали от 2005 г., отбеляза кметът на Костинброд.

Най-тежко пострада с. Петърч. Комисията работи около седмица и описва щетите. Държавата е реагирала мигновено. Застрашена е била и старата част от самия Костинброд.

Снимка: Радина Радковска, с. Петърч

Ръководството на общината е поддържала връзка със съседните общини и райони – „Нови Искър“, „Връбница“, „Надежда“ и Столичната община.

Почистването на р. Искър е много затруднено, заради смесването на боклука, сред който има дървета, както и по-лека, но обемна пластмаса.

До часове ще се подходи с тежка механизация в най-засегнатото село Петърч, допълни Трайко Младенов.

Чуйте разговора на Божидар Янев с кмета.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов от клуб

Малки журналисти коментират по Радио София събитията от месец май

Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 27.05.22 в 17:54

Излиза албумът "Лорина" в памет на Лорина Камбурова

На 27 май 2022 г. ще се състои премиерата на албума "Лорина" в памет на Лорина Камбурова. Той ще включва неиздадени записи и ще бъде на физически носител. Повече подробности пред Радио София разказа актьорът Росен Пенчев. По думите му, като малка Камбурова е пяла много в мюзикъли във Варна, след което се е изградила като певица и голяма..

публикувано на 27.05.22 в 17:42
Проф. д-р Пенка Петрова

Проф. Пенка Петрова: Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват

Общо 219 случая на маймунска шарка вече са регистрирани в 21 държави в света, 12 от които в Европейския съюз, сочи доклада на Европейския център по превенции и контрол на заболяванията към 26 май 2022 г. Регистрираните случаи не трябва да ни обезпокояват, каза в ефира на Радио София проф. Пенка Петрова, директор на Института по..

публикувано на 27.05.22 в 16:29

Филмът "До последния каприз" тръгва по кината

На 26 май 2022 г. се състоя премиерата на новия български филм "До последния каприз". Той е дебютен за режисьора и актьор Иван Юруков, а датата на тръгването му по кината 27 май съвпада с неговия рожден ден. 27 май е и денят, в който е починал Николо Паганини. Сценаристи на филма са Иван Юруков и Росен Станев, а оператор е Галина Василева...

публикувано на 27.05.22 в 15:58

Мотоклубовете и транспортното министерство се разбраха

Представители на мотоклубове от страната се срещнаха в четвъртък с министъра на транспорта Николай Събев , за да обсъдят исканията на мотоциклетистите. На 17 май 2022 г. те се сърбаха на протест пред парламента с искания за промени в Закона за движение по пътищата , с което се цели намаляване на пътните злополуки. След проведената вчера..

публикувано на 27.05.22 в 15:36

Career Show отново ще отличи най-добрите компании

За четвърти път в онлайн конкурса Career Show Awards ще бъдат отличени най-добрите практики в привличането, задържането и развитието на служителите. Тази година Career Show Awards разшири категориите, с което обръща внимание към още детайли в организацията на работния процес, каза в ефира на Радио София Виктория Добринова PR и маркетинг..

публикувано на 27.05.22 в 14:32

Първият роман на Ник Брадли "Котката и градът" стъпи на българския пазар

Връзката на котките с градовете може би е породила заглавието на книгата на Ник Брадли "Котката и градът".  "Необичайна по страшно много начини", така редакторът  Або определя творбата, която е преведена на над 15 езика. "Тя е роман, но всяка от главите е написана като отделен разказ, в който има отделни герои, отделен глас, отделен жанр..

публикувано на 27.05.22 в 13:57