Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът Трайко Младенов: В Костинброд от 15 г. не е имало такова наводнение

Най-тежко е пострадало с. Петърч

Трайко Младенов
Снимка: Луиза Лазарова

В община Костинброд през последните 10 години редовно се почистват речните корита. Проблем са и нерегламентирани сметища по самата река. Периодично се правят строги проверки, организират се кампании за опазване на природата. Това съобщи пред Радио София кметът на едноименната община Трайко Младенов:

„Ние осъществяваме необходимата превенция, инспектираме – както го правят и в други общини, но за да не стават подобни бедствия, каквито се случиха този месец след дъждовете, най-важно остава самосъзнанието на гражданите.“

Подобни наводнения не бяха ставали от 2005 г., отбеляза кметът на Костинброд.

Най-тежко пострада с. Петърч. Комисията работи около седмица и описва щетите. Държавата е реагирала мигновено. Застрашена е била и старата част от самия Костинброд.

Снимка: Радина Радковска, с. Петърч

Ръководството на общината е поддържала връзка със съседните общини и райони – „Нови Искър“, „Връбница“, „Надежда“ и Столичната община.

Почистването на р. Искър е много затруднено, заради смесването на боклука, сред който има дървета, както и по-лека, но обемна пластмаса.

До часове ще се подходи с тежка механизация в най-засегнатото село Петърч, допълни Трайко Младенов.

Чуйте разговора на Божидар Янев с кмета.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Панчугов

Христо Панчугов: В българското общество има умора от начина на управление през последните години

През последните две седмици се случиха много неща в политическия свят у нас - изборните резултати, парламентът заработи от миналата седмица и започнаха разгорещените политически борби. “През миналата седмица беше потвърдено това, което се прогнозираше, че в българското общество има огромна умора от начина, по който си случваше управлението през..

публикувано на 20.04.21 в 17:11

Платформа развенчава слуховете за бежанците в България

Живеем във времена, в които доверието към институциите отчита все по-ниски стойности и това отваря големи възможности слуховете, фалшивите новини и конспиративните теории, да намират добра почва за развитие. Измамата процъфтява там, където има кой да ѝ повярва. Добрата новина е, че все повече организации у нас са се заели със задачата да се преборят с..

публикувано на 20.04.21 в 16:45

Накъде отиваме след изборите

Департамент „Политически науки“ на Нов български университет организира онлайн конференция на тема „Избори и след изборите накъде?“ на 22 април, 2021 г. от 14 часа. Събитието е част от поредицата дискусии, посветени на парламентарните избори в България, организирани през последния месец в университета, съобщи пред Радио София гл. ас. д-р Ирена..

публикувано на 20.04.21 в 16:32

Нора Ампова представя самостоятелна изложба "Истории от облака"

Тя е визуален артист, работещ в сферата на живописните медии. Характерен подход за нейното творчество e откровеността. Посланията в работите ѝ са разнообразни – лични или иронични.  Проектите ѝ често имат социална насоченост. Платната от настоящата изложбата увековечават различни разкази, на които облаците биват свидетели.  Родени от..

публикувано на 20.04.21 в 14:31

Едгар Алан По и основите на криминалния жанр

Празнуваме криминалния жанр с първия разказ на Едгар Алан По “Убийство на улица “Морг”, писан през 1841 г.  “Като стил на писане, като изказ и динамика на разказа, разказът не е остарял, чете се много бързо. Може би единственият проблем при него е, че е предимно диаложен принцип, който криминалната литература използва дълги години след това, защото..

публикувано на 20.04.21 в 14:21
Георги Арсов

По време на прехода Ел Камино де Сантяго Георги Арсов написа песни за цял албум

Колко трябва да обичаш музиката и китарата си, за да не се разделяш с тях, дори когато си поел сериозното изпитание, наречено „Камино“?! Разбира се, не става дума за едноименната песен на Лили Иванова, а за пътуване по пътя Камино де Сантяго (стотици километри!). Преминал го е Георги Арсов . Музикантът не се раздели с китарата си, дори на..

обновено на 20.04.21 в 14:11

Милена Петрова: Зависимостите обикновено не са по една

В чии ръце днес е битката с различните зависимости и има ли промяна в нагласите на обществото към този проблем, обясняват двамата съоснователи на Асоциация за превенция и работа със зависимости и на Терапевтичен център за лечение за зависимости "Само днес" във Варна - Милена Петрова и Павел Павлов. “Много по-важно е да се вложат усилия в превенцията,..

публикувано на 20.04.21 в 13:39