Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юбилеен, хибриден, в пандемия, но с изключителна програма ще бъде 25-ият София Филм Фест

Снимка: СФФ

25-ият София Филм Фест ще се проведе в две части през годината. Основният фестивал ще бъде в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партньорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения.

Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики.

25-ият София Филм Фест ще бъде открит на 11 март в зала 1 на НДК с премиерата филма на Камен Калев - „Февруари”. Той беше представен в Works in Progress програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020.

На церемонията по откриване на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на музиканта, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за приноса му към изкуството на киното и музиката.

За 19-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столичната община.

Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март. В цифри киното на 25СФФ звучи така - 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

„Основният фокус на юбилейния 25-и София Филм Фест е самият фестивал. Едно от най-големите му достижения е гостуването в България на световни филмови творци. Част от тях бяха удостоени с Наградата на София на Столичната община за техния принос в развитието на изкуството на киното.

Наградата, основана през 2005, е връчвана на над 50 изключителни личности на световното и българското кино. Специалната юбилейна рубрика „25“ включва филми на 25 носители на Наградата на София. Част от тях ще представят лично филмите си на фестивала. Сред тях са Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър, Роман Балаян. Повече информация за филмите и режисьорите ще научите съвсем скоро“, обеща създателят и директор на София Филм Фест Стефан Китанов.

Чуйте всичко в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цяла седмица „Шопски празници“ в гр. Елин Пелин

В гр. Елин Пелин се провеждат ежегодните празници, посветени на шопския бит и култура, наречени „Шопски празници“ . Традициите на местното население намират своята ежегодна изява на Шопския празник , който се провежда от 1970 година насам. „Това е един истински и неподправен празник , утвърден от живота. Той е чакан с нетърпение,..

публикувано на 23.06.21 в 14:26

Картофите понижават кръвното налягане

Печените или варени картофи могат да понижат кръвното налягане. Изследването е на американски учени, публикувано в сп. „Nutrients“ . Изследователи от университета Пардю изследват ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане, тъй като картофите са основен източник на калий . 30 души с хипертония и предхипертония са участвали в..

публикувано на 23.06.21 в 14:08

Дискусията “Времето на бившите хора” в търсене на логиката от близкото ни минало

На историята и паметта, която определя настоящето и бъдещето ни, ще бъде посветена дискусията “Времето на бившите хора” . Събитието ще се проведе на 30 юни от 19.00 на ул. “Лавеле” 11. Организатор на дискусията е Фондация “Форграунд” и Народно читалище "Читалище.то" . Бившите хора е термин от тоталитарното минало на страната ни , който определя..

публикувано на 23.06.21 в 12:56

"Не всичко започва от теб”, или как миналото може да определи бъдещето

Как наследената семейна травма определя кои сме и можем ли да променим това? Отговорът на този въпрос дава едно ново издание с логото на издателство “Изток-Запад”. Става дума за книгата на американския автор Марк Уолин - "Не всичко започва от теб” . Марк Уолин е психотерапевт и директор на Института по семейни констелации в Сан Франциско с над..

публикувано на 23.06.21 в 11:25

Жители на район „Надежда“ дават идеи и искат да участват в проекта URBiNAT

Обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Тази чудесна цел е залегнала в проекта URBiNAT , който ще бъде реализиран в столичния район „Надежда“ до 2023 година. Идеята е да се подобри градската среда чрез проектиране и..

публикувано на 23.06.21 в 09:55
Най-добрите млади учители за учебната 2020/2021 в „Надежда“ получиха наградите си в Северния парк

Знания и вяра от добрите млади учители в „Надежда“

Всеки ден получаваме награда и това са нашите деца. Това казва Симона Георгиева от детска градина №27 „Детска китка“ в „Надежда“. На празника на столичния район тя бе обявена и наградена за „Най-добър млад учител“. Приз получи и Павел Денков от 98-о начално училище. Пред репортера Георги Карамфилов той призна, че е попаднал в..

публикувано на 23.06.21 в 08:46

Екскурзоводите отново с апел за помощ към институциите

Една година след протестите на туристическия бранш, в които екскурзоводите взеха участие с искания за подпомагане, от Обединени лицензирани български екскурзоводи казват, че все още няма резултат от дадените обещания. Те настояват за осигуряване на пряка компенсация на хората за 14 месеца невъзможност за работа. “Това, което беше обещано последно беше..

публикувано на 22.06.21 в 18:37