Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Константин Павлов - кмет на район "Лозенец":

Има нужда от реформа в политиката по санкциите за замърсяване на въздуха

Константин Павлов
Снимка: БГНЕС
“В район Лозенец работим по две програми - едната е за подмяна на битовите отоплителни уреди. За щастие в Лозенец не много хора се отопляват с твърдо гориво, така че нямаме проблем с отоплението на твърдо гориво. Програмата се изразява в заместване на стария отоплителен уред с нов, който по-малко замърсява въздуха - климатик или инсталация, която гори брикети или инсталация, която е на газ”, казва районният кмет на Лозенец Константин Павлов.

Той участва в научно-практическа конференция, организирана от Нов български университет и Лабораторията за анализ и политики за въздуха и Училището за професионално и продължаващо обучение. 

Един от изводите, до който достигнаха участниците във форума е важността да има достъпни данни за хората, които да бъдат своевременно оповестявани. В това отношение към момента най-добри са от доброволческата организация air-bg.info, които създадоха проект от доброволчески станции през 2017 г., а в София вече има над 300 измервателни станции, които следят замърсяването на въздуха в реално време и информацията е достъпна за всички.

Според Павло, за да заработи тази мярка, е необходима цялостна политика, която обхваща повече аспекти, т.е. трябва чистотата на въздуха да се превърне в приоритет на общината, който да бъде отразен в отделните политики, в отделните сектори, защото в случая специалистите са предложили на хората да подменят уредите си и много от тях са се отказали, защото в момента им излиза по-евтино да горят отпадъци отколкото да се плащат ток за климатика си.

“В момента има изобилие от отпадъци, които стават за горене - стари кашони, опаковки, пластмаса, щайги, стари гуми, мебели, дрехи. Не е никакъв проблем да си намери човек какво да изгори”, коментира той.

По думите му в момента програмата е напълно доброволна. “Има нужда от сериозна реформа в политиката по контролирането и санкциите за замърсяване на въздуха”, допълва още той.

Чуйте целия разговор на антония Каменичка в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година. Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация..

публикувано на 15.04.21 в 18:59

В „Кенилуърт“ Уолтър Скот въвлича в епохата на Тюдорите и кралица Елизабет I

На българския книжен пазар, с логото на издателство “Егмонт” вече може да бъде намерена книгата „Кенилуърт“ на Уолтър Скот, един от майсторите на историческия роман, който представя дворцови интриги и борби за влияние по време на н ай-славния период от управлението на Тюдорите, владичеството на кралица Елизабет Първа. Романът носи заглавието на любимия..

публикувано на 15.04.21 в 18:54

Събудете сетивата си с "Театър на сетивата"

“Хората могат да имат сетивно преживяване, много лесно. Ако излязат на балкона или навън, между 1 и 5 мин, да седнат някъде и да си затворят очите. Да усетят в колко сложен звуков пейзаж се намираме обикновено и колко малка част от него възприемаме. Зрението е хегемон - то обира около 90% от съзнателното ни внимание и за останалите сетива остава..

публикувано на 15.04.21 в 17:50

СЗО: Има ръст на диабитиците по света

Броят на хората с диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това посочва Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). На 14 април, когато отбелязваме 100-годишнината от откриването на инсулина, организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който трябва да стимулира..

публикувано на 15.04.21 в 16:25

Онлайн присъствието на бизнеса и дигиталните услуги си имат тънкости

Covid пандемията накара много бизнеси за преосмислят поведението и подхода си към потребителите. Голяма част ускориха дигитализацията на всичко, което може да се улесни чрез онлайн предлагане и изпълнение. И това важи не само в сферата на маркетинга. Възникнаха възможности за бизнеса – за процеси на учене, адаптиране и развитие на нови умения...

публикувано на 15.04.21 в 16:17

Соня Йончева - мотиватор във велошествие и атлетически крос в името на активния живот

Най-възрастната семейна двойка, която се включи във велошествието и атлетическия крос на София на 18 април, ще получи два билета за Оперната гала на Соня Йончева и Пласидо Доминго на 31 август 2021г., пред катедралния храм „Св. Александър Невски“. “Бъдете смели, живейте активно и винаги бъдете във форма и заедно! Моят начин да ви благодаря е с..

публикувано на 15.04.21 в 16:00

Руслан Йорданов: Българските туристи искат да пътуват

“13 държави членки на Европейския съюз, сред които и България, са постигнали съгласие по седем критерия, необходими за прилагане на сертификати за ваксиниране срещу Covid-19 с туристическа цел”, казва Руслан Йорданов - журналист и собственик на туристически портал .   Според информацията планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни..

публикувано на 15.04.21 в 14:32