Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на УНСС отчита много повече плюсове в онлайн обучението

Снимка: БГНЕС

На фокус тази седмица е онлайн обучението в Университетът за национално и световно стопанство. Много от студентите са разделени в отношението си към онлайн лекциите в университета.

“Отчитаме много повече плюсове в онлайн обучението и то в условия на пандемия. Има и някои недостатъци, които не можем да отречем, защото на нас също ни липсва контактът със студентите. Липсват ни хилядите плюсове от присъственото обучение”, казва зам.-ректорът по учебния процес проф. Мирослава Раковска.

По думите на проф. Раковска от УНСС много бързо са успели да отговорят на нуждата от провеждане на онлайн обучение. Тъй като от години се работи по този тип работа, чисто технически в университета са преминали много леко към дигиталната форма на работа.

“Започнахме да извършваме много сигурно и уверено онлайн семестриални изпити и онлайн кандидат-студентски изпити. Това, което виждаме като огромни плюсове е, че успяхме да съхраним една учебна година. Нашите студенти продължават да се обучават и ще завършат в рамките на сроковете, които са предвидени за тяхното обучение”, казва проф. Раковска.

Според нея онлайн обучението е дало възможност на много преподаватели да използват иновативни методи за преподаване, които някои от преподавателите са използвали и преди, но сега иновациите са използвани от всички - като мултимедийни материали, по-голяма интерактивност по време на диалога на лекциите.

В началото на академичната година УНСС предлагаше хибридно обучение, а резултатът е, че така се осигуряваше 50% от присъственото обучение на студентите.

“Там, където имахме обучение, което комбинира лекции и упражнения, лекциите бяха онлайн, а упражненията баха присъствено в по-малка група. Там, където има големи потоци, които няма как да влязат в една зала, ги разделихме на две по факултетен номен - четни и нечетни”, допълни тя.

Чуйте целия разговор на Данаил Конов в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месец май е бил най-горещият в глобален план

Месец май е бил най-горещият в глобален план откакто се води статистика. Средната световна температура за последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е най-високата в инструменталната метеорологична история, с 0,75°C над средната за периода 1991 – 2020 г. и 1,63°C над средната за прединдустриалния период 1850 – 1900 г. Световната метеорологична..

публикувано на 18.06.24 в 16:15

600 сядат на пл. "Славейков" за откриването на CULTURAMA

Шестото издание на CULTURAMA се открива този петък, на 21 юни в 18:00 часа на емблематичния столичен площад +Славейков+, на който ще бъдат осигурени 600 седящи места. След като през 2023 г. лайтмотивът беше „Птиците“, сега мотото е „ Water Live – музиката на водата!“ иподсказва достатъчно тематичната насоченост на събитията от..

публикувано на 18.06.24 в 15:47

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07

Стремим се Читалище "Братство 1869" да бъде еталон за високо качество на образование и култура

Сред важните гости в съвместния ефир на Радио София и Радио Благоевград беше Иван Андонов – председател на Народно читалище "Братство 1869", екс-председател на Общинския съвет в Кюстендил, днес общински съветник и председател на Комисията по образование, култура и духовно развитие. В разговора акцентирахме върху спорта, конкретно върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:59

Изложбата, която отделя философията от битовото

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в галерия "УниКредит Студио" (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - Things that bother me on a daily basis. (Нещата, които ме притесняват ежедневно). Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:53
Емил Бранчевски

Кметът на район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 14:24
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително малко средства и ресурс в рекламно отношение, празникът достигна една много естествена популярност,..

публикувано на 18.06.24 в 13:32