Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Милчев: В София опасните места са повече от 100, към Столичната община сме подали стотици сигнали

| обновено на 16.02.21 в 15:42
Богдан Милчев
Снимка: БГНЕС

С методологията, която прилагат, от МВР всяка година идентифицират по около 90 опасни места, обясни пред Радио София Богдан Милчев от Института за пътна безопасност (ИПБ). В същото време от изявление на министър-председателя на Гърция стана ясно, че в южната ни съседка са установили над 7000 опасни места. На базата на тази оценка Гърция ще получи над 450 млн. евро от Европейската банка за развитие, за да коригира рисковите места.

"В Швейцария има над 4000 опасни места. Ние в България учудващо имаме само 90. Очевидно имаме проблем с информацията и с методологията", допълни Милчев. "Собственик на инфраструктурата са АПИ и общините, но кой е "собственикът" на риска?"

От ИПБ предлагат на следващото правителство Агенция пътна инфраструктура (АПИ) да бъде извадена от МРРБ и да се слее с Агенция "Пътна безопасност", която се създаде след смъртоносната катастрофа край Своге.

По данни от изследване на ИПБ само в София опасните места са повече от 100.
За около година към Столичната община са подадени около 400 сигнала за опасности по пътната инфраструктура.

По някои от сигналите общината е реагирала, по други предстои да бъде направено нещо. Но като цяло от столичното управление "се върви след събитията. Ние от ИПБ имаме двегодишна пътна карта за развитие на транспортната система в цяла България", допълни Богдан Милчев.

С него разговаря Божидар Янев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

В Софийска област е най-вероятно да загинеш от пътно произшествие

Институтът за пътна безопасност извърши оценка на риска на цяла България по географски принцип, по области и по идентифициране на черни точки. Данните за извършване на тази оценка на риска са получени от Гаранционния фонд, Асоциацията на..

публикувано на 15.02.21 в 12:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник -..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела...

публикувано на 24.08.24 в 10:02