Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пълният анализ на “Програма за София” трябва да привърши до края на май

Снимка: БТА

Предоставяне на програма за развитие на София има връзка с усвояването на европейски фондове, защото за да може една община да кандидатства за евросредства, тя трябва да има такъв план.
“Програмата за развитие на София трябва да се базира на анализ, който извежда на преден план най-проблемните места в общината, където има най-явна нужда от инвестиции. Този анализ за София вече е извършен, казва Любомир Георгиев от общинското предприятие “София План”.

“Визия за София” е по-дългосрочната рамка и задава глобалните посоки, в които да се развива общината. Това е и основата за всяка една секторна политика на общината и в случай “Програма за София” са мерките за следващите 7 години. 

На базата на тази програма ще бъдат избрани и проектите, които да бъдат финансирани от Европейския съюз. В плана са разгледани над 20 сфери от икономика, трянспорт, демография, кулура и всякакви други аспекти от развитието на града. Информацията обаче не е обобщена за столичната община, а касае конкретни населени места и райони. По този начин може да се даде правилна оценка, например за достъпността до градски транспорт, които са кварталите, които са в най-незавидно състояние или пък кварталите, в които липсва достъп до зелени площи.

Очаква се пълният анализ на “Програма за София” да привърши до края на месец май. “Анализът, който започнахме да публикуваме, виждаме че предизвиква коментари. Ще има допълнение на анализа. Ще публикуваме и карта, която показва спрямо различните теми и сфери състоянието на кварталите и населените места, и от там ще започнат дискусии - в тези, които са установени като с най-много наслагващи се проблеми, за да установим с хората на място дали нашите заключения съвпадат с тяхното виждане на нещата и от там ще преминем и към предложения за проекти, които отново ще дискутираме”, коментира Любомир Георгиев.

Още за развитието на града и за икономиката в София - чуйте в разговора на Антония Каменичка.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зависимият човек се плаши от преживяванията си и се нуждае от семейството си

Зависимостта, независимо дали е към алкохол, наркотици, хазарт, дори спорт, може да засегне нас или някой от нашето семейство. Можем ли, обаче, да разпознаем признаците и как да си помогнем? Колко труден е пътят до ремисията и пълноценния живот, какво трябва да бъде участието на нашите близки в лечението и има ли още стигма в обществото ни по темата?..

публикувано на 27.02.21 в 19:14
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации за „Оскар“. Другите 2 нови филма са американски. Въпреки че е с Мила Йовович в..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с или около двама души, разказа в аванс Юлиян Спасов - главен редактор на Кинематограф.бг...

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които бяха подкрепени от представителите на ученическия съвет, училищния психолог и ръководството на..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите и поради факта, че проектът се оказа последната постановка на проф. Снежина Танковска...

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина,..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види последната роля на голямата българска актриса Виолета Гиндева . Кинопроектът, по сценарий на Петър..

публикувано на 26.02.21 в 15:48