Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Ендокринологът препоръчва на всички пациенти със захарен диабет да се ваксинират

Д-р Светлана Хедер
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване, а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера.

Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на Covid-19.
Това информират от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Според Световната здравна организация затлъстяването е едно от най-сериозните предизвикателства за здравето през ХХІ век. Прогноза на Световната федерация по затлъстяване до 2050 г. твърди, че 60 на сто от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване, като общо 4 млрд. души на земята ще имат този проблем.

Според д-р Светлана Хедер – ендокринолог в Аджибадем Сити Клиник Младост, положението за изминалата една година не се е променило в положителна посока. Covid кризата утежни ситуацията на хората с наднормено тегло и с диабет и увеличи броя на пациентите със затлъстяване.

„Статистиката е стряскаща, но не е изненадваща. Пациентите с наднормено тегло и диабет обикновено имат не едно придружаващо заболяване и по принцип са много добър терен за тежко протичане на всякакви инфекции. Covid не направи изключение“, обясни д-р Хедер. Тя подчерта, че тези пациенти трябва много добре да регулират кръвната си захар по време на пандемията, особено ако са се заразили с коронавирус. Ако след преболедуване метаболитният контрол е по-труден, трябва да се обърнат към лекуващия ги ендокринолог.

Хубавото е, че при захарния диабет не се очаква някакво специфично усложнение в резултат на Covid.

„Ако сте качили килограми и няколко месеца не можете да се върнете в норма, идете на специалист. Важно е да се движим всеки ден, но още по-важно е храненето. Препоръчвам на всичките си пациенти със захарен диабет да се ваксинират“, подчерта д-р Светлана Хедер.

С нея разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде отиваме след изборите

Департамент „Политически науки“ на Нов български университет организира онлайн конференция на тема „Избори и след изборите накъде?“ на 22 април, 2021 г. от 14 часа. Събитието е част от поредицата дискусии, посветени на парламентарните избори в България, организирани през последния месец в университета, съобщи пред Радио София гл. ас. д-р Ирена..

публикувано на 20.04.21 в 16:32

Нора Ампова представя самостоятелна изложба "Истории от облака"

Тя е визуален артист, работещ в сферата на живописните медии. Характерен подход за нейното творчество e откровеността. Посланията в работите ѝ са разнообразни – лични или иронични.  Проектите ѝ често имат социална насоченост. Платната от настоящата изложбата увековечават различни разкази, на които облаците биват свидетели.  Родени от..

публикувано на 20.04.21 в 14:31

Едгар Алан По и основите на криминалния жанр

Празнуваме криминалния жанр с първия разказ на Едгар Алан По “Убийство на улица “Морг”, писан през 1841 г.  “Като стил на писане, като изказ и динамика на разказа, разказът не е остарял, чете се много бързо. Може би единственият проблем при него е, че е предимно диаложен принцип, който криминалната литература използва дълги години след това, защото..

публикувано на 20.04.21 в 14:21
Георги Арсов

По време на прехода Ел Камино де Сантяго Георги Арсов написа песни за цял албум

Колко трябва да обичаш музиката и китарата си, за да не се разделяш с тях, дори когато си поел сериозното изпитание, наречено „Камино“?! Разбира се, не става дума за едноименната песен на Лили Иванова, а за пътуване по пътя Камино де Сантяго (стотици километри!). Преминал го е Георги Арсов . Музикантът не се раздели с китарата си, дори на..

обновено на 20.04.21 в 14:11

Милена Петрова: Зависимостите обикновено не са по една

В чии ръце днес е битката с различните зависимости и има ли промяна в нагласите на обществото към този проблем, обясняват двамата съоснователи на Асоциация за превенция и работа със зависимости и на Терапевтичен център за лечение за зависимости "Само днес" във Варна - Милена Петрова и Павел Павлов. “Много по-важно е да се вложат усилия в превенцията,..

публикувано на 20.04.21 в 13:39

Странният случай на бебето Сара

Днес ви разказваме една лична история. Историята на бебето Сара, която има две майки, живеещи в брак. Разликата в законодателствата в Испания, където те са го сключили, в България, където е незаконен, и във Великобритания, където семейството живее, засега лишава малката Сара да има документ за самоличност.  Важно е казусът “Сара” да бъде изяснен,..

публикувано на 20.04.21 в 12:24

Поемата „Горски пътник“ на Георги Раковски в пълно самостоятелно издание

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски издателство „Българска история“ подготви и пусна ново луксозно издание на „Горски пътник“ . Книгата на бележития революционер излиза самостоятелно за първи път от 1958 г.  Публикувана в Нови Сад преди повече от век и половина, поемата е първият художествен текст, възпяващ хайдушкото..

публикувано на 20.04.21 в 12:15