Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

СОС прие нова Системата за централизирано електронно класиране за прием в 1 клас

Снимка: Архив на БНР

Столичният общински съвет прие нова Системата за централизирано електронно класиране за прием в 1 клас, която беше представена преди дни от зам.-кметовете Генчо Керезов и Тодор Чобанов. Чрез системата родителите на бъдещите първокласници могат да ги регистрират, да видят свободните места, да участват в класирането и да запишат детето си в училището, в което е класирано.

Водещ критерий и в тази система, както и при детските градини и ясли на територията на Столичната община е близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на детето.

Според адреса на детето и училището са разработени три хипотези:

  • първата обхваща деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището. Те трябва да не са го променяли в последните над 3 години преди датата на класиране. Първата група обхваща още и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, независимо от адреса.

  • Втората група включва деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, чиито постоянен или настоящ адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди датата на класиране.

  • Трета група включва деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, чиито постоянен или настоящ адрес е бил променен през последната една година преди датата на класирането.

Също така са определени прилежащите райони на училищата за обхват на учениците. Родителите, които по някаква причина нямат възможност да кандидатстват дигитално е създадена организация във всичките 168 училища, където могат да подадат документи на място.

До 19 април директорите на училища с комисията в РУО трябва да дадат свободните места, и те ще бъдат обявени на 19 април. Всеки родител ще може да види колко и къде са свободните места в тези 168 училища.

От 19 април до 28 май е самото регистриране на кандидатите. На 28 май системата ще бъде заключена и няма да може да се правят корекции и размествания на желанията.

Първото класиране ще излезе на 4 юни 2021г. След тази дата ще започнат регулярни следващи класирания, които ще продължат както е обичайно до първия учебен ден, за да може за всяко дете да се намери необходимото място и така да осъществим успешно кампанията.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"ПроТекст 10" е в първия Фестивал за нова драматургия

Десетото издание на платформата ПроТекст на Организация „36 маймуни“ , започва от днес и ще се проведе до 16 май в Театър „Възраждане“ и залата на Гьоте-институт, който за първа година е организатор на . Ще бъде представена серия от сценични четения и пърформанси. Фестивалът се провежда в рамките на международния проект New..

публикувано на 12.05.21 в 19:11
Проф. Ива Петкова

Проф. Ива Петкова: Не чакайте да ви заболи, за да отидете при очен лекар

Българското дружество по офталмология и Българският лекарски съюз са съорганизатори на поредната национална, безплатна, скринингова кампания под надслов: „Зрението е всичко! Прегледай се!“ . Инициативата цели да диагностицира най-честите социално - значими-очни заболявания, да информира българското общество за важната роля на..

публикувано на 12.05.21 в 18:05

„Новата световна икономика" обяснява дигиталната икономика, в която живеем

Какво е блокчейн? Какво е биткойн? Кои са инструментите, с които централните банки насочват икономиката на една страна? Кои са причините за търговските дефицити? А как влияе върху глобалната икономика поведението на милениълите и на Поколението „Z“? Върху всички тези теми акцентира новата книга на Ранди Чарлс Епинг „Новата световна икономика:..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Значението на служебно правителство не се определя само от юридическите му задължения

До изборите на 11 юли България ще бъде управлявана от второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. То бе представено на церемония днес в Гербовата зала на президентството. За пръв път в най-новата ни история 45-ото Народно събрание беше разпуснато заради невъзможността да излъчи кабинет. Служебното правителство..

публикувано на 12.05.21 в 16:11

Явор Зографски SMYAH ще представи нов албум

Несъмнено е важно е за един артист да работи и развива концепцията си.  Музикантът Явор Зографски, който е познат на почитателите си и с продуцентското си име SMYAH обича да работи концептуално, но за предстоящия си албум  „Нюанси“ казва, че няма концепция.  Желанието на музиканта е да го представи по по-различен начин, като обедини музиката..

публикувано на 12.05.21 в 15:54

Изложба показва карта на България от 144 български шевици

Изложба “Из краищата на везмото” ще бъде открита днес в Националния етнографски музей. Това, което впечатлява в изложбата е дарената карта на България, съдържаща 144 шевици. Дарението е направено от проф. Иван Гаврилов, а е създадено от неговата майка Величка Каменова. Картата с шевици е точно копие на проекта на Ирен Величкова - Ямами и е..

публикувано на 12.05.21 в 15:03

Керана и Ко(смонавтите) излизат пред публика още тази вечер

Тя прилича на Деми Мур, но има по-хубав глас. Скоро беше в ролята на Евита в Пловдивската опера, а снощи пя и със световноизвестния цигулар Васко Василев на сцената, от която се връчваха наградите „Икар“. От космоса Керана се приземи в студиото на Радио София с добри новини: отложеният през ноември концерт ще се състои, и то днес...

публикувано на 12.05.21 в 13:29