Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еньо Енев от БХРА:

Очаквахме да имаме по-добри резултати от зимния сезон

В Пампорово, Банско и Боровец около 50% от хотелите са се въздържали от отваряне

Снимка: borovets-bg.com
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изготвиха и предоставиха план за излизане на туризма от кризата, както и конкретни искания за законодателни промени.

“Равносметката за зимния сезон е, че очаквахме да имаме по-добри резултати. Ранният сняг ни зарадва и обнадежди, но за съжаление предварителните заявки на туристите бяха много малко. Страхът от Covid-19 изигра лоша шега, въпреки че всички хотели бяха подготвени с всички санитарни изисквания за предпазване от зараза, казва зам.-председателя на БХРА Еньо Енев

През изминаващия вече зимен сезон в големите ни ски курорти - Пампорово, Банско, Боровец около 50% от хотелите са се въздържали от отваряне, а по-малките хотели са отворили дори по-рано.

Големите загуби са от големите хотели, при които е имало много малко по-ранно записали се туристи. За разлика от други години, когато в курортите ни е имало повече чужденци, сега повечето чужденци са били от съседните държави - Турция и Румъния, а е имало и повече българи. 

Преди дни БХРА поиска спешни законодателни промени, чрез които да се преодолее кризата, породена от Covid-19. Сред тях са:

  • намаляване на туристическия данък и използването му единствено за подпомагане на дейности, свързани с туризма; 

  • опрощаване на задълженията за водоползване;
     
  • разширяване на субсидията от 35 евро за седалка в чартърните полети, автомобили, жп транспорт;

  • да се въведат ваучери за настаняване като необлагаема сума към заплатите на работните;

  • запазване на 9% ДДС за заведенията, регистрирани по Закона за туризма;

Какво доведе до тези искания, чуйте в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стайни растения помагат за пречистването, дезинфекцията и овлажняването на въздуха

Има стайни растения, които помагат за пречистването, дезинфекцията и овлажняването на въздуха в жилищата. Микроклиматът в едно жилище зависи от много фактори. Важен е съставът на въздуха и неговата влажност, температура, както и наличието или отсъствието на патогени в него. Стайните растения имат способността да влияят на някои от тези параметри...

публикувано на 11.05.21 в 12:05

Безконтакнто плащаме за пътуване в столичния транспорт

В столичния градски транспорт вече трябва да функционира системата за безконтактно плащане на билети, както и използване на нови карти пластики за пътуване в наземния транспорт, съобщи директорът на Центъра за градска мобилност Димитър  Дилчев. На 17 май в Столичния общински съвет ще бъде внесено предложение за пътуване в София да се..

публикувано на 11.05.21 в 09:33
Национална библиотека

Събития отбелязват 11 май в Националната и в Столичната библиотека

11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален за българския библиотекар. Националната библиотека е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България. В празничната програма е предвидено полагане на цветя на паметника на светите братя..

публикувано на 11.05.21 в 09:19

Летни температури - до 25 градуса в София

Ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са предимно между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието - под 20°. За София минималната температура ще бъде 6°, а максималната 25. Атмосферното налягане е..

публикувано на 11.05.21 в 08:10
Весела Морова

Без публика изкуството губи споделянето, но вдъхновението е вълнуващо

Четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г., влизат в проекта „Без публика“ на Росина Пенчева . Тя е фотограф и от години изследва и документира визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. „Продължих да го правя и в условията на..

публикувано на 10.05.21 в 20:19

С фотолентата си Веселина Николаева надниква в интимността и стига до конфронтация

Един от водещите съвременни български фотографи, работещи с наративна фотография - Веселина Николаева, подрежда в Галерия Синтезис 21 портрета и 2 пейзажа в изложба, озаглавена Lucid Eyes . Откриването е на 13 май от 16:00 ч. „Доверието е в основата на целия проект. Портретите надникват в интимния свят на човека, а именно за тази цел е..

публикувано на 10.05.21 в 18:28

Анита Гергова: Не карайте детето, а го мотивирайте

Обяснимо е, че една майка има повод за гордост, когато е родила и отглежда трите си деца. Нашият гост обаче - Анита Гергова , е и лектор, а в стремежа си да възпита породените си отрочета (на 5, на 3 и на 1,5 години), осъзнава, че за родители като нея не всичко е достъпно и лесно. И решава да помогне – не само на себе си. Запознава се с..

публикувано на 10.05.21 в 17:02