Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В район "Слатина" има терени за нови площадки за спорт и игра, но парите са 24 пъти по-малко

Снимка: Район „Слатина“

Кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев живо се интересува от местата за спортуване и подкрепя проекта „Аз съм промяната" на сдружението „Безопасни детски площадки“.

„Очевидна у нуждата децата да излязат и навън, на въздух, и да спортуват физически. С новите технологии се придобиват също важни умения, но не е същото“, отбеляза Илиев пред Радио София.

По думите му в района има 115 детски площадки. Половината от тях са в добро състояние. Но всички те са за деца на възраст до 7-8 години. За годината се отпускат 37 000 лв. за нови площадки и за поддръжката на старите.

„Ако искам да си свърша работата като хората, за целта са ми нужни 900 000 лева“, допълва Георги Илиев.

„Масовите нови площадки у нас са за деца между 2 и 4-годишна възраст. Освен че са еднотипни, базови като игрова стойност и слаби като устойчивост във времето, те са изключително скучни за деца над 4-годишна възраст“, отбелязват от Сдружение „Безопасни детски площадки“. – „Къде бъркаме? Какво ни липсва? Кой е отговорен? Какво трябва да осигурим на децата над 4-годишна възраст? За да се развиват, децата трябва постоянно да се опитват да преодоляват предизвикателства - катерене, балансиране, задържане с една ръка, преодоляване на страх от различни височини, висене… Колко са публичните (безплатни) места в София, които предлагат тези възможности?“

Кметът на „Слатина“ Георги Илиев е организирал и провел онлайн среща с жители на района във връзка с площадките за игра и спортуване. По време на една от обиколките се срещнал с хората, направили фитнесите в парковете „Гео Милев“ и „Слатинска река“.
„Обещах им да направя всичко, което зависи от мен, терените на двата обекта да бъдат засипани с дървесен мулч, така че да могат да се ползват нормално“, каза Илиев.

С него разговаря Лили Големинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важни за ЕС въпроси бяха обсъдени на ежегодния дебат за състоянието на съюза

Eжегодният дебат за състоянието на Европейския съюз се състоя на 15.09.21 г. в Страсбург.  Част от обсъдените въпроси бяха работата на Европейската комисия през изминалата година, здравната и икономическата криза, предизвикана от Covid-19.   Визията за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС , включително..

публикувано на 17.09.21 в 18:05

"Реките на София" оживява Владайската река в два поредни уикенда

"Реките на София" е дългосрочна инициатива за превръщане на градските реки в паркове.   От 17 до 26 септември , организаторите съживяват коритото на Владайска река под Лъвов мост. Почистеното и облагородено корито ще бъде място за изкуство, музика, спорт и отдих. Един от създателите на проекта е Мартин Янков . Разказва, че подобни..

публикувано на 17.09.21 в 16:40
Павел Вълчев

Проучване на "Алфа Рисърч": Избирателите с наказателен вот към "Има такъв народ" на следващите избори

Най-много гласове на третите за годината парламентарни избори  ще загуби партия "Има такъв народ". Тя бележи спад от над 7% . Партията отстъпва на ГЕРБ първото място, показва най-новото проучване на "Алфа Рисърч". Допитването е представително за страната и е проведено в периода 8-15 септември, сред 1017 пълнолетни граждани, каза в ефира на радио..

публикувано на 17.09.21 в 16:08

Ханс Висема, който обича България

„Защо обичам България“ е книга, написана през погледа на чужденец - Ханс Висема.  Висема е холандски професор по технологичен мениджмънт и предприемачество. От 30 г. живее в България – време, през което е опознал страната и жителите. В книгата си предлага своите разбирания за преломни моменти от историята на България, наблюдения за..

публикувано на 17.09.21 в 16:02

People of Sofia - платформата, която следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града

People of Sofia е първата Facebook платформа, която придоби огромна популярност с позитивизма, красотата и внимателният поглед към хората на София. От 8 години People of Sofia следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града.  “Може да се каже, че за това време има промяна. Така като погледна ретроспективно назад, има една доста по-млада..

публикувано на 17.09.21 в 14:21

Максим Ешкенази с концерт за празника на София

Любими клacичecки музикaнти щe се включaт тaзи гoдинa в прaзникa нa София. Aгeнция „Кaнтуc Фирмуc“ кaни cтoличaни нa тържecтвeния кoнцeрт „Coфия – прaзнувaй c клacикa!“, кoйтo щe се cъcтoи тази вечер oт 19.30 ч. в зала “България”. Един от участниците в концерта ще бъде и Максим Ешкенази , който в днешния ден стана и почетен гражданин на София. За..

публикувано на 17.09.21 в 12:45

Рецептата на екип Инфохолици - ерудиция, ирония, интересни гости

Една интересна дума, един неологизъм открадваше вниманието на слушателя в зората на Радио София - “Инфохолиците” . Водещите на предаването са двама - Кин Стоянов и Емил Янев - стари приятели, които измислят формата на предаването, а след това и го водят заедно.    “Този формат го бяхме предложили на БНР още преди, когато генерален директор беше Поля..

публикувано на 17.09.21 в 11:13