Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи:

Задавайте всички ключови въпроси, за да се застраховате с желание

Светла Несторова
Снимка: manager.bg

Доброволно здравно осигуряване е застраховка за индивидуални клиенти или за цялото семейство. С нея може да се осигурят профилактични прегледи, изследвания и лечение в избрани лечебни заведения. По застраховка допълнително здравно осигуряване клиентите могат да изберат различни пакети, като например подобряване на здравето, предпазване от заболяване, извънболнична медицинска помощ, болнична медицинска помощ, възстановяването на разходи и др.

Във времената на пандемия, броят на ползвателите на здравни застраховки се увеличава, но техните предпочитания се променят.

„През последните години в България се забелязва повишаване на интереса към здравните застраховки. Дори и по време на икономическа криза, те не бележат спад. Хората са с разбиране, че каквото и да им осигурява по Здравната каса и Конституцията, то не е достатъчно да покрие разходите им за здраве. И потребителите сами търсят решения. Допълнителните здравни застраховки са прекрасно решение, въпреки че и при тях има недостатъци. Проблем е, че в България има една неяснота какво точно покрива здравната каса и какво не“, отбеляза пред Радио София Светла Несторова, член на УС към Асоциация на българските застрахователи.

А най-важно е потребителите да бъдат информирани и да избират услуги, които наистина да им вършат работа, а не такива, които са евтини, но безполезни.

„Преди да сключите каквато и да е застраховка, трябва да зададете всички ключови въпроси и да прочетете условията за какво си давате парите. Само информираният потребител може да се възползва на максимална степен. А този подход е ценен и за самия застраховател, защото очакванията се припокриват с услугата. Някои хора са на принципа „Аз гледам да не плащам, пък отсреща гледат да не получа нищо“. Това е ужасяващо проклятие.“

По думите на експерта по време на пандемията българите са намалили ходенето на лекар за маловажни проблеми и все пак са обръщали внимание на по-сериозните.

По какъв начин се промени поведението на българите по време на пандемията, що се отнася до сключването на здравни застраховки и за какво да внимаваме, ако ни предстои да закупим такава – научаваме от Светла Несторова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Узана поляна фест

"Зеленият лист" на Габрово не е шега

Неслучайно, наградата "Европейски зелен лист" отива в Габрово, първият град в Източна Европа с нея. Началото на предаването е посветено на з елените идеи в действие в града. Започваме с г-жа  Мария Радойчева, експерт в Община Габрово - организатор на "Узана поляна фест":  "За пръв път сме основен организатор. За намаляване на въглеродния..

публикувано на 25.07.21 в 09:32

От фермата до НДК

"Джазови звуци от зеленчуци и песнопения от други растения" - така тромпетистът Венци Благоев призовава посетителите да си изработят инструменти от зеленчуци и да участват с него в джаз-импровизациите му. "Изложба с музикантка, която твори с цветя и природни материали. Много мед, крафт бира, фермерска продукция" - така Ралица Касимова от "Хранкооп"..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00
Виолета Радкова и Михаил Минчев

Четене с любов

"Четене му е майката" е подкаст  за любовта към четенето. Подкаст за удоволствието от четенето и забележителния път до него - вълнуващ, трансформиращ, понякога абсолютно банален, понякога интересен и все по-често раздвоен между аналоговото и дигиталното. Говорим си за литература, поезия, писано слово и четене като лични пътешествия и обществено значими..

публикувано на 25.07.21 в 10:50