Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ипократис Пападимитракос:

През пандемията отслабването остана на заден план, по-важно е здравето и имунитетът

Диетологът, кинезитерапевт и психолог Ипократис Пападимитракос
Снимка: ipokratis.bg
През последната пандемична година, насочването на вниманието към отговорността за личното ни здраве и това на близките ни, стана по-осезаемо. Засилен е интересът към храните, които влияят благоприятно върху имунната ни система, както и такива храни, които да допринесат за по-доброто психично здраве и настроение.

“През пандемията отслабването остана на по-заден план, а по-важно стана здравето и имунитетът”, казва диетологът, кинезитерапевт и психолог Ипократис Пападимитракос.

По думите му хората вече искат да отслабват здравословно и като част от по-цалостната грижа за себе си. “Все повече хора осъзнават, че трябва да се направи правилната основа, грижейки се за тялото си, а не щури и глупавите неща, които много често хората предприемат и по-скоро вредят на здравето си”, казва той.

Според наблюденията му хората през пандемията са се сдобили с повече свободно време, което не знаят как да използват. Освен това социалните контакти са силно ограничени, хората все по-малко емоции черпят от ежедневието си и го компенсират с емоционално хранене. Фактор също така е и обездвижването.

Всичко това води до по-голяма нужда и потребност хората да се грижат за себе си, защото през пандемията всеки разбра кое е най-важното за него - собственото здраве и здравето на семейството.

Все повече се говори и за функционалните храни и напитки, които също подпомагат здравословното състояние. За Ипократис Пападимитракос тепърва започва подемът на този вид храни и напитки. “Винаги, когато има някаква мода, се появяват и спекулации, които объркват потребителите”, казва той.

За него функционална е тази напитка, която съдържа точно определени вещества, които могат да подпомогнат конкретна функция на организма.

“Важно е да се осъзнае, че всеки човек има различни нужди от витамини и енергия и др.”, коментира той.
Най-трудно е всъщност хората да се научат да се хранят разнообразно, редовно и да спят, и да си почиват достатъчно.

Още здравословни съвети можете да чуете в разговора на Катя Василева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В София трябва да се строят по десетки километри велоалеи на година, настояват от гражданските организации

Велополитиките в София през погледа на „Велоеволюция“ и „Спаси София“

При планирането на велосипедното движение в парковете трябва да се има предвид различните типове колоездачи . Едни минават транзитно, други карат с рекреативна цел, за удоволствие, трети предпочитат по-екстремно движение. Всички имат свои нужди, включително от пространство и инфраструктура, коментира пред Радио София арх. Петя Донева , която е..

публикувано на 15.04.21 в 14:29

Предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”

В края на април у нас предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”, организирана от “БГ Бъди активен” , според което всеки вид движение е от значение. “В момента хората прекарват огромна част от времето си вкъщи. Офисите се преместиха вкъщи и е безкрайно важно точно сега да напомним за нуждата от ежедневна доза физическа..

публикувано на 15.04.21 в 14:20

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев. Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и обезопасено място за децата, които искат да карат колело. Трябва експертно обследване на района,..

публикувано на 15.04.21 в 12:39

Обиколките на „Sofia Green Tour“ показват друго лице на София

Градското колоездене може да се превърне в атрактивен туристически продукт. В това са убедени създателите и доброволците в „Sofia Green Tour“ . Организацията съществува вече 10 години и предлага безплатни обиколки за чужденци с велосипед в околностите на София. „Искаме да покажем, че сме в една от най-зелените столици на Европа. Записват се..

обновено на 15.04.21 в 09:43

Спортен празник с колело или бегом в София на 18 април

„София – Европейска столица на спорта“, Столичната община и Центърът за градска мобилност отправят покана за традиционното Велошествие и атлетически крос под мотото „За по-чист въздух“ на 18 април, неделя. Началото е в 11 часа от пл. „Народно събрание“. „Както всяка пролет през последните години с тази инициатива искаме да покажем,..

публикувано на 15.04.21 в 08:51

Почти без валежи

Облачността на много места ще намалее, но ще остане променлива. Валежи са малко вероятни. Ще продължи да духа умерен, по поречието на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина и временно силен запад-северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Хладно за средата на април с преобладаващи максимални температури между 10° и 15°..

публикувано на 15.04.21 в 07:40

Отговорният бизнес - открито за ваксините

“Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и свободата на избор” ще се проведе на 23 април 2021 година. Тя ще даде старт на информационната кампания „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Като организация на отговорния бизнес, Българската мрежа има ангажимент да допринася за добруването на своите..

публикувано на 14.04.21 в 18:19