Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започват да пръскат зелените площи срещу кърлежи

Снимка: Ани Петрова

От днес със затоплянето на времето започват първите обработки на зелените площи срещу кърлежи.

Направена е организация и фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на зелените площи, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време.

В понеделник сутринта ще се работи на зелените площи в Южен парк – втора и трета част, градина „Славейкови дъбове“, градина „Папа Йоан Павел Втори“ и др. Ще се обработват и зелени площи покрай транспортни обекти като Южната дъга на Околовръстен път, бул. „Сливница“, бул. „Опълченска“ и др. Обработките се извършват рано сутрин до 10.00 часа при благоприятни климатични условия.

Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Дейностите се контролират и от дирекция „Зелена система“ и районните администрации.

Обработените терени трябва да се означат от фирмите изпълнители с табели за вида обработка – използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител.

График за изпълнение на обработките се публикува на интернет страницата на Столичната община и в районните администрации.

Гражданите могат да подават сигнали към районните администрации. При установяване на необходимост ще се маркират рискови места и ще се подават за допълнителни третирания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият училищни дворове преди първия школски звънец

Тази седмица цистерни влизат в дворовете на софийски училища, за да бъдат измити, съобщават от Столичния инспекторат. поддържат. По предварително изготвения график са заявени 172 учебни заведения с площ над 600 дка. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с ръководствата на учебните заведения за потвърждаване на..

публикувано на 09.09.24 в 16:24

Мотоциклетист е леко пострадал при катастрофа в София

Мотоциклетист е леко пострадал след катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб" . От СДВР уточняват, че става въпрос за удар между лек автомобил и мотор. Движението в района не е засегнато.

публикувано на 09.09.24 в 10:26

ДА „Архиви“ пуска уебсайт за Съветската окупация, започнала преди 80 години

По повод днешната дата, Държавна агенция „Архиви“ пуска нов уебсайт за „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“ , който е част от тематичната дигитална колекция „Архивите говорят“ В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива, като най-ценните се..

публикувано на 09.09.24 в 07:36

Почитаме Рождеството на Божията майка

Днес църквата почита Рождеството на Пресвета Богородица или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил ще оглави..

публикувано на 08.09.24 в 07:25

Облачно в събота, слънце в неделя

През нощта над южната половина от страната облачността ще е разкъсана, над планинските райони купесто-дъждовна и на отделни места там ще превалява. След полунощ  по-значителна ниска слоеста облачност ще има над Дунавската равнина, която утре до обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В събота..

публикувано на 06.09.24 в 18:07

"България Еър" отложи с 9 часа полет от София до Мадрид

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед. От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно. Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 16:25

Софиянци отдадоха почит в мавзолея на княз Александър I Батенберг

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите. Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз..

публикувано на 06.09.24 в 13:04