Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милена Хаджииванова: До 2035 г. се очаква да има 1 млрд. дигитални номади

България може да стане една от най-атрактивните дестинации по света за дигиталните номади

Възможността да работим отвсякъде става катализатор на промени в държавни политики и установени работни практики, размествайки пластовете в световен мащаб. България може да стане една от най-атрактивните дестинации по света за дигиталните номади.

“В световен мащаб се задава една огромна тенденция. До 2035 г. се очаква 1 млрд. да бъдат дигиталните номади”, казва психологът Милена Хаджииванова, организатор на grow Remotes Summit - дигитална конференция, посветена на дигиталното номадство, която ще се проведе на 23 април.

По думите ѝ под дигитални номади преди се е разбирало хора, които живеят по няколко месеца на определено място, след което се местят, работят и са основно в ИТ бранша.

Благодарение на пандемията обаче се оказва, че много бизнеси могат така да структурират дейността си, че да работят дистанционно и понятието дигитални номади вече придобива друго измерение - това са хората, които могат да договорят с компаниите си такива политики, че да работят от различни места.

По думите на Хаджииванова, след пандемията всички бизнеси ще излязат променени, защото няма как да се върне предишното битуване.

“За бизнеса ще има сериозни промени и това, което е най-важно, е да бъде адаптивен, да може да се огледа и да види каква е реалната ситуация, и да се мисли навреме за разумни политики в тази ситуация. Това касае туризма, образованието и др.”, казва тя.  

Според нея бизнесът в страната е гъвкав в голямата си част и вече се пишат нови корпоративни правила, свързани с дистанционната работа - колко често да се идва в офиса и кой да работи от вкъщи, как да се отчита работата и пр.

Страната ни е на 62-ро място в Digital Nomad Index - стандартизиран лист, в който са обявени в световен мащаб държавите, спрямо това колко са атрактивни за дигиталните номади.

Основната причина да сме на това незавидно място е липсата на държавна политика. Има държави, които са напред в мисленето си и вече издават специална Digital Nomad виза, има създаден специален ПР и маркетинг, който да ги популяризира сред тези среди, като целта е да използват този тренд и да го обърнат в своя полза.

Чуйте какво още казва Милена Хаджииванова в разговора на Катя Василева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец”

Св. Георги и победата над гордостта

Празничният Гергьовден е ден, в който освен, че почитаме паметта на Св. Георги, е  натоварен с много символика за вътрешните борби в живота на човек и победата над злото и в нас самите. В духовен план, победата над змея има и друг аспект - това е победата над гордостта, тщеславието, суетата, защото колкото повече успяваме и дерзаем по социалната..

публикувано на 06.05.21 в 15:35
Евелина Пулева

Евелина Пулева: Всички се надяваме свалените полети през май да са временна ситуация

Туристическият бизнес в страната беше изненадан преди дни от информация, че се спират полетите от Русия до България в началото на летния сезон. “Спират е много силна дума. Има свалени полети за май месец - до края на май месец. Последният полет е на 9 май. Всички се надяваме, че това е временна ситуация. От 1 юни заявените полети ще се осъществят и ще..

публикувано на 06.05.21 в 14:35
Ангел Григоров

Няма полети до България заради руските противоепидемични мерки

Преди дни информацията, че Русия спира туристическия поток към България притесни сериозно туристическият бранш в страната. Информацията тръгна от Регионалната туристическа камара в Бургас. Твърди се, че това се случва след призива на руски политик, който е поискал руската държава да забрани купуването на имоти в България и да спре пътуванията до..

публикувано на 06.05.21 в 14:20

Храбростта е в ежедневието и в това да следваш пътя, който си избрал

Гергьовден е един от онези празници, които са най-тясно свързани с българския фолклор, а в миналото празник без хоро не може. Шопските хора и ръченици са едни от най-впечатляващите и най-често покоряващите сърцата и на българите и на чужденците.  “Ние хореографите имаме изключителната привилегия да работим с неща от извора. Фолклорът е едно огромно..

публикувано на 06.05.21 в 13:47

В навечерието на Шестия сезон на Австрийския културен павилион FLUCA

Шестият сезон на Австрийския културен павилион FLUCA ще бъде открит на 7 май 2021 г. на ул. “Отец Паисий” 38 в Пловдив с колективна изложба на трима млади артистки от София - Rosie Eisor, Алина Папазова и Александра Георгиева. Съвсем непреднамерено, колаборацията им ще представи общи анималистични сюжети. Куратор на FLUCA 2021 е визуалният артист Вълко..

публикувано на 06.05.21 в 13:25
Журналистът Георги Ангелов

Журналистът Георги Ангелов за измеренията на храбростта

“Думите “храброст” и “кураж” по-скоро не бих ги свързал с армията, макар че днес е и празникът на Българската армия. По-скоро бих ги свързал с граждански кураж и с гражданска храброст, т.е. да можем да реагираме на несправедливостите във всеки един порядък и то да реагираме високо, с името си и да не ни се налага да използваме езопов език, както беше..

публикувано на 06.05.21 в 12:10
Радостин Павлов

Радостин Павлов - един млад военен летец на 6 май

“Ако погледнем назад в историята, нашата войска е гарант за съществуването ни като народ и държава”, казва Радостин Павлов - курсант трета година във Висше военновъздушно училище “Георги Бенковски” , Долна Митрополия, специалност “Летец-пилот”. Още през ученическите си години Радостин решава да избере професия, която да е престижна сред обществото...

публикувано на 06.05.21 в 10:53