Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 22 до 29 април

България участва в Световната седмица на първичните имунни дефицити

Д-р Петя Янкова
Снимка: Александровска болница

От 22 до 29 април България се включва в провеждането на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД). Глобалната инициатива е под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение.

България е участник в инициативата от 2005 г., разказа пред Радио София имунологът от Александровска болница д-р Петя Янкова.

Тя обясни, че първичните имунни дефицити се дължат на генетични дефекти, които водят до функционални нарушения в структурата на имунната система. Познатите дефекти са повече от 400.

При ПИД най-важното е ранното поставяне на диагнозата. Ако това стане навреме, ще може да се приложи ранно, съвременно лечение – трансплантация на костен мозък или имунозаместителна терапия, допълни д-р Янкова. Съществува банка, където се даряват и съхраняват стволови клетки.

Диагностиката е скъпа, изисква се модерна апаратура. За целта са обособени експертни центрове, един от които е в „Александровска“.

Сътрудничеството с международната фондация „Джефри Модел”, в която участва като консултант и проф. Елисавета Наумова (ръководител на ПИД-Експертен център и председател на Българска асоциация по клинична имунология), позволява обсъждане със специалисти от близо 80 държави.

Вече се въвежда скринингова програма, която да открива имунен дефицит при бебетата още преди поставянето на ваксини.

Семейството, в което има член с ПИД, трябва да бъде обучено, за да може да помага в лечението, да бъде и морална подкрепа, допълни още д-р Янкова.

Символично по време на Световната седмица се пускат балони с мотото на фондация „Джефри Модел” с пожелание пациентите да напуснат изолацията (балона), където болестта ги е затворила.

Тази година се предвижда и провеждане на „Пролетно училище“ за пациентите с ПИД, което ще се проведе онлайн на 23 април от 14:00 ч.

На страницата на PID Center-Bulgaria във facebook ще бъде публикувана анкетата, изготвена от специалисти. Въпросите в нея могат да помогнат за евентуално наличие на ПИД.

Чуйте разговора на Катя Василева с д-р Петя Янкова.

  • Д-р Петя Янкова е лекар с две специалности - по клинична лаборатория и по клинична имунология. От 2009г. е част от екипа на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ "Александровска". Научните ѝ интереси са свързани с туморната имунология, имунодефицитите и органната трансплантация. Член е на Българската асоциацията по клинична имунология.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура ...

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния законодателен продукт, който даде", казва Арман Бабикян - представител на коалицията “Изправи се...

публикувано на 14.05.21 в 16:10
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли. Това коментира пред Радио София Димитър Ганев - политолог от изследователския център „Тренд“...

обновено на 14.05.21 в 16:04

VenZy - за ролята на бащинството и новите проекти

Той съвсем скоро е станал татко. Разказва, че тази нова роля в живота му го прави истински щастлив и го зарежда с безкраен позитивизъм. „Усещането е прекрасно и с течение на времето започваш да разбираш, че тази роля е по-важна от всички които си имал в живота си досега. Вече има едно друго същество, на което нуждите са пред твоите.“ –..

публикувано на 14.05.21 в 15:46