Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На конференция на 22 април

Специалисти дискутират и насочват HR теми към целия бизнес

| обновено на 21.04.21 в 18:38

Човешките ресурси ще бъдат на фокус в рамките на конференцията „HR 2021 стратегии извън кутията“, която ще се проведе на 22 април. Организатор на събитието е Casus Futura. Това е четвърто поред издание, като фокусът тази година е изцяло върху човешките ресурси, представяне на настоящите бизнес предизвикателства пред компании и възможните решения за привличане, мотивиране, ангажиране и задържане на служители.
Сред основните цели на събитието са подпомагане на бизнеса в неговите предизвикателства и разрешаване на казуси като работодатели, как да се справят с предизвикателни задачи по привличане, мотивиране и задържане на служителите си в турбулентни времена като настоящите.

„Тази година за първи път изкарваме по-стратегически фокус на конференцията. Обикновено водещата тема е една, например пазар на труда или здравето на хората, а сега се спряхме на нещо съвсем генералистично. Това се дължи на факта, че имаше изключително много промени през последната година и половина, които засягат не само един бранш. Опитваме се да насочим HR темите към целия бизнес, а не само към специалистите по човешки ресурси. Работата от вкъщи и настоящата ситуация успяха да поставят теми на масата, които дълго време стояха в страни като например дистанционната работа. Много традиционни бизнеси имаха голям страх да пуснат хората да работят от вкъщи. Те мислеха, че ще бъде намален контролът върху работния процес. С децата вкъщи, ситуацията се усложни още повече. Не бива да забравяме обаче, че и мениджърите в компаниите също са хора, които търсят нови начини да управляват екипите си. Домашният офис има ред позитиви, например спестяването на пътя до работа, но пък от друга страна не всички хора могат да управляват времето си правилно“, коментира организаторът на събитието Анелия Горгорова от Casus Futura.

Лектори на събитието ще бъдат специалисти от различни бизнес сектори, които чрез своя опит и професионална гледна точка ще предизвикат аудиторията от участници. За да бъдат преодолени едни от най-големите предизвикателства в управлението на човешки ресурси, те трябва да се превърнат в мениджърски приоритет и да обхваща всички организационни звена и направления. Именно затова друга важна цел на събитието е да бъде подпомогнат обмена на добри практики и услуги в областта на човешките ресурси от регионални, локални и международни компании, които предоставят на бизнеса. Партньори на конференцията ще бъдат международни и български компании и организации, които биха искали да се подпомага средата за обмяна на професионални идеи, практики и тенденции.

„Някои работодатели се справят успешно, а други съвсем не. Очи, които не се виждат, се забравят и не може да се прецени добре как човек си върши работата. Правят се грешки и при привличането на служители. Кризата оказва съществено влияние да се намалят нивата на текучество. Хората се притесняват да сменят работата си. Но кризата ще отмине, пазарът ще се отвори и работодателите, които не могат да мотивират служителите си, в един момент ще се окажат в ситуацията на големи нива на напускащи. Темата за психичното здраве пък е една от любимите ми. Пандемията постави психичното здраве на масата. То върви ръка за ръка с физическото здраве. Стана ясно, че има необходимост от повече грижи към служителите“, каза още Анелия Горгорова.

Организаторите на конференцията - платформата за въпроси и решения Casus Futura, ще предоставят на проявяващите интерес част от данните от подготвените презентации, анализи и информация за състоянието на пазара на труда, новости в инструментите за привличане, мотивация и задържане на служителите, оформяйки общ облик на работодателските практики. Както и как влияят върху бизнес климата, не само в България, но и в региона.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Анелия Горгорова в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура ...

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния законодателен продукт, който даде", казва Арман Бабикян - представител на коалицията “Изправи се...

публикувано на 14.05.21 в 16:10
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли. Това коментира пред Радио София Димитър Ганев - политолог от изследователския център „Тренд“...

обновено на 14.05.21 в 16:04

VenZy - за ролята на бащинството и новите проекти

Той съвсем скоро е станал татко. Разказва, че тази нова роля в живота му го прави истински щастлив и го зарежда с безкраен позитивизъм. „Усещането е прекрасно и с течение на времето започваш да разбираш, че тази роля е по-важна от всички които си имал в живота си досега. Вече има едно друго същество, на което нуждите са пред твоите.“ –..

публикувано на 14.05.21 в 15:46