Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли Covid-19 в българските ферми за норки

От БАБХ тестват, но не показват протоколите, било търговска тайна

| обновено на 22.04.21 в 15:59
Снимка: Сдружение КАЖИ

Преди година избухна първото огнище на Covid-19 във ферма за норки в Нидерландия. До днес над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа.

В общо становище от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ) се предупреждава, че има значителен риск за разпространяване на Covid-19 от норки към хора.

В много европейски страни се наложи избиване на животни и затваряне на ферми.

У нас Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), все още отказва да покаже резултатите от тестовете в двете ферми за норки, съобщиха пред Радио София от сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ).

„Вслушвайки се в препоръките на СЗО и Европейската комисия, на 12 април БАБХ въведе Програма за контрол и надзор на Covid-19 при норки. Основната мярка в тази програма е да се тестват ежеседмично поне по няколко трупчета на норки. Ние обаче така и не получихме копия от тестове, за да се убедим във верността на обявените резултати. Било търговска тайна“, отбеляза пред Радио София Стефан Димитров от Управителния съвет на КАЖИ.

По казуса Антония Каменичка разговаря със Стефан Димитров.


  • Във връзка със запитване от Радио София
    от БАБХ отговориха следното:

В изпълнение на съдебно решение на Административния съд, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предоставила в законоустановения срок писмена информация по запитването на сдружение КАЖИ, постъпило по реда на ЗДОИ, касаещо извършени изследвания на норки за SARS-Cov-2 в периода 21.10. - 14.12.2020 г. 

Резултатите от проведените изпитвания на проби от норки в периода са отрицателни за Covid-19.

При проверките извършени във фермите за норки не са констатирани нарушения във връзка с прилаганите мерки срещу разпространението на Covid-19. 

Към днешна дата има постъпило ново запитване от сдружението, което се разглежда.“

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Журналистът Георги Ангелов

Журналистът Георги Ангелов за измеренията на храбростта

“Думите “храброст” и “кураж” по-скоро не бих ги свързал с армията, макар че днес е и празникът на Българската армия. По-скоро бих ги свързал с граждански кураж и с гражданска храброст, т.е. да можем да реагираме на несправедливостите във всеки един порядък и то да реагираме високо, с името си и да не ни се налага да използваме езопов език, както беше..

публикувано на 06.05.21 в 12:10
Радостин Павлов

Радостин Павлов - един млад военен летец на 6 май

“Ако погледнем назад в историята, нашата войска е гарант за съществуването ни като народ и държава”, казва Радостин Павлов - курсант трета година във Висше военновъздушно училище “Георги Бенковски” , Долна Митрополия, специалност “Летец-пилот”. Още през ученическите си години Радостин решава да избере професия, която да е престижна сред обществото...

публикувано на 06.05.21 в 10:53
Петя Банкова

Името Георги - белег за храброст и победа

Навсякъде името Георги е признато като белег за храброст и победа. “Първото нещо, което възниква е асоциация с гръцкия произход на името “гео” (земя) и „ерго“ (работя), и означава земеделец. Интересното е, че хората не свързват името Георги със земеделие, а по-скоро със светеца и прозвището “Победоносец”. Когато дават името Георги, те не му пожелават..

публикувано на 06.05.21 в 09:30

Георги Арсов и Андриан Асенов представят новата си песен “Улица “Детство”

Този петък 7 май ще бъде много специален, защото Георги Арсов и Андриан Асенов ще имат участие в столичен бар, където ще представят новата си песен “Улица “Детство”.  “Това участие няма да бъде като другите, тъй като наскоро Георги Арсов издаде първия си самостоятелен сингъл “Улица “Детство”, към който има и клип и в петък ще го изсвирим на живо,..

публикувано на 06.05.21 в 09:15

Желанието да спим повече издава здравословен проблем

Прекалено дългият сън може да бъде симптом на болезнено състояние, твърди неврологът Елена Царева - ръководител на сомнологичната лаборатория "Унисон", цитирана от БГНЕС. “Не говорим за ситуации, когато човек се опитва да компенсира дефицит на сън поради нарушение на режима си и прекарва повече от 8 часа в леглото, което обикновено е достатъчно за..

публикувано на 06.05.21 в 08:41

Почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец

На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Според преданията той е римски войник, християнин. Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия,..

публикувано на 06.05.21 в 08:23

1635 са новите случаи на Covid-19 у нас през изминалото денонощие

1635 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, а тенденцията излекуваните да са повече остава трайна – 2669 души са преборили вируса. За съжаление през последните 24 часа са почина 164-ма болни. Направени са 14 498 теста, сочат данните на Единния информационен портал. В болници в момента се лекуват 6158 души , като от тях 599..

публикувано на 06.05.21 в 08:10