Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще възстановят ли първоначалното предназначение на Централната минерална баня в София

Снимка: БГНЕС
Централната минерална баня в София, след дългогодишна епопея, може да се върне към първоначалното си предназначение.

От много години група столичани се борят за това да могат отново да използват минералните води на града - един ресурс, с който столицата ни е благословена, но уви до момента не могат да се възползват от него.

В същото време сградата на Централната минерална баня, която е една от най-емблематичните сгради в София, в момента е Музей на София, който е интересно направен, но лишава сградата от основната ѝ функция.

Главният архитект на София, заедно с общинския съветник Малина Едрева, са внесли за разглеждане от Столичния общински съвет доклад за развитието на банята. Докладът е базиран на трите най-добри проекта в международен конкурс, който се проведе в края на миналата година.

“Това е един доста сложен и дори оплетен процес. Радвам се, че в такава посока тръгват нещата, защото тази посока събира най-много консенсус. Наблюдението ни преди година, когато с главния архитект дискутирахме темата, беше, че това е експлозивна тема - има поне два, ако не и три лагера, които са на война.

За да може обаче да се направи информирана оценка на това как трябва да се развива сградата, площадът пред банята, структурата, трябва да се разгледат различните аспекти.

Всяка една дискусия за бъдещето на тази сграда и ресурсите около нея, включително минералната вода, трябва да се погледне от социална гледна точка, т.е. каква добавена стойност носи на града, от това как сградата най-добре може да се използва, но и как минералната вода може да се използва”, казва Любомир Георгиев - директор на “София план”.   

По думите му вече се обсъждат ключови теми, за които преди изобщо не се е говорило, като бизнес план, бизнес модел, подход за управление, т.е. каквото и да бъде измислено, да се отговори на въпроса как ще функционира то в бъдеще, ще създава ли приходи, какви ще са разходите и др.

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10