Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Павлина Михайлова:

Излишно усложнение е изискването за PCR тест при даряване на кръвна плазма

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС
Реконвалесцентната плазма е единственото етиологично средство, заедно с ремдесивир, доказало своята ефективност в борбата срещу Covid-19. От съществено значение е сега да се призовават хората, които са преболедували и неваксинирани, да дарят плазма, тъй като на ваксинираните това не е позволено. За това призовават от Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентната плазма“.

“Европейската комисия препоръча през януари 2021 г. да се прелива богата на антитела реконвалесцентната плазма и то в ранната фаза на заболяването - 8-12 ден”, казва д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението и консултант на Националната пациентска организация по лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма.  

Сдружението има няколко цели и едната е да работят с лекари в различни Covid- отделения. В едно такова отделение в Петрич, главния лекар посочва, че плазма се прелива на 95% от covid-пациентите и така натискът върху реанимацията в болницата намалява с 50%, което само по себе си говори за ефективността на това лечение. Освен това в болницата са работили много активно и с близките на пациентите.

Д-р Павлина Михайлова отбеляза също, че от страна на Министерството на здравеопазването и от страна на кръвните центрове са положени много усилия за справяне с епидемията, но е била усложнена процедурата по даряване на плазма.

Едно такова излишно усложнение е изискването за PCR тест, който по думите на специалиста много малко хора са си направили. Така много хора, които имат тест за антитела, който доказва, че е преболедувана инфекцията, не са могли да дарят плазма.

По тази причина от Сдружението искат законови промени да може да се дарява само с тест за антитела. Другото им искане са кръвните банки към Областните болници, които желаят да имат отделение за даряване на плазма, да могат да го правят.      

Чуйте повече в разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлана Близнакова и Рали Велинов с ново звучене в соловия им албум “Tomorrow"

Светлана Близнакова и  Рали Велинов от  група SEVI   озариха и озвучиха ефира на Късното шоу с новия си солов проект “Tomorrow”. Звученето на песните е съвсем различно от познатия хеви стил на групата, с доста по-лирична насоченост. За този  не малък скок в стилово и музикално отношение,Светлана Близнакова поясни: “ Аз лично се опитвам да..

публикувано на 24.09.21 в 19:59

Представят Европейския пакт за климата на Sofia Summer Fest

Европейската комисия (ЕК) насърчава граждани, общности и организации да поемат ангажимент в полза на околната среда с приетия Европейски пакт за климата .  Целта на документа е да помогне за мобилизиране на социално движение в ЕС, коeто да разработва реални решения в областта на климата. Възможностите за ангажиране и подкрепа на..

публикувано на 24.09.21 в 19:51

Доброволци махат незаконни рекламни афиши в София

Доброволци ще премахват незаконната реклама от стълбовете и таблата в столицата, съобщи пред Радио София инициаторът Владимир Христовски, администратор на фейсбук групата „Безумията в София“. Акцията е насрочена за неделя от 10 часа. „Мястото на незаконната реклама, разлепена по стълбове и табла, е в боклука. Освен,..

публикувано на 24.09.21 в 18:45

"Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще" е мотото на Европейска нощ на учените

И тази година в Европейска нощ на учените (24-25 септември) ще бъдат представени най-новите научни открития и ще се обясни влиянието, което има върху ежедневието ни и за икономическото и регионално развитие, съобщиха организаторите. Участниците ще могат да се включат в различни събития в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Хасково,..

публикувано на 24.09.21 в 18:08

Нов проект среща децата с българската музикална класика

БГ Брависимо – така се нарича един интересен и новаторски проект, който стартира тази събота в Пловдив . Целта му е да събуди интерес към шедьоврите на българската класическа музика от ранна детска връзка , създавайки в дългосрочен план активна и образована публика.  Проектът е замислен от „Къща за музикални вълшебства Дивизи“ , където..

публикувано на 24.09.21 в 18:02
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: За ваксинационната кампания управляващите да потърсят помощ от комуникационни експерти

Центърът за анализ и кризисни комуникации (ЦАКК) излезе с позиция, в която се предлага по-активни и правилни действия относно ваксинационния процес в България. „Нивата на напълно ваксинирани граждани в страната ни стоят на около 22% - най-ниското за Европа и съотносимо само към някои развиващи се страни. За Европа средното ниво вече е около..

публикувано на 24.09.21 в 17:23
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Делта вариантът ще засегне хората без изградена защита

Всяка година се появяват по 5-6 нови за човека вируси, обикновено от животинското царство. За радост те или не се разпространяват, или не са патогенни за нас. Последният коронавирус е нов, лесно се предава от човек на човек и предизвиква сериозно заболяване. Затова и се получи тази пандемия. Това обясни пред Радио София проф. Радостина..

обновено на 24.09.21 в 15:59