Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бетина Жотева - председател на СЕМ, по казуса с БНТ:

СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон

Бетина Жотева
Снимка: Ани Петрова

“От всички мониторинги, които сме правили на каналите на националната телевизия, сме отбелязали една тенденция, която е негативна и тя е липсата на предавания за деца и младежи. Това е заключението на нашия мониторинг и това е тенденция от много време”, казва Бетина Жотева - председател на Съвета за електронни медии. 

Жотева посочи, че непрекъснато се правят мониторинги на БНТ и БНР за изпълнението на условията за индивидуалните лицензи, за отразяването на пандемията, за предизборните кампании, фокусирани наблюдения по различни казуси.

“Смея да твърдя, че нашата система за мониторинг, имам предвид методиката ни за мониторинг, е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и тя е точна и навременна. Това, което може да се прочете в заключението на нашите експерти, е качено на сайта.

Да се правят заключения и внушения, всеки може. Всеки вижда това, което иска да види или не вижда това, което не иска да види. Аз имам доверие на нашите експерти и това, което казват, го приемам”, казва Жотева.

Относно отвореното писмо на журналистите от БНТ, в което се иска оставката на СЕМ, Жотева заяви, че е изненадана, че Боряна Пунчева смята, че СЕМ е представител на Парламента.

“Още по-странно е изказването ѝ, че сме политически фигури. Нито един от нас не е политическа фигура. Обвиненията към регулатора са напълно несъстоятелни от гледна точка дали е избран легитимно генералният директор Емил Кошлуков или не е. СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон”, коментира тя.

Бетина Жотева беше категорична, че СЕМ - неговата администрация и членове, са работили по закон, а който иска да проверява, е свободен да го направи. “СЕМ няма такива правомощия и възможности и е свършил това, което трябва по закон”.

Относно излъчената пресконференция на ГЕРБ, заради която беше прекъсната програмата на БНТ, Бетина Жотева заяви,че има 30 експерти, които наблюдават БНТ и ще бъдат информирани за техните наблюдения.

“Членовете на СЕМ не могат да инициират, заповядват или дори да намекват за наблюдения на администрацията. Ние сме съвсем независими”, казва тя.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка и Божидар Янев в звуковия файл.

Повече за отвореното писмо, може да разберете от разговора с Боряна Пунчева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

През последните месеци наблюдавахме безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов "Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии. Зад отвореното писмо, стоят добре..

публикувано на 10.06.21 в 16:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главоболие и хрема са сред симптомите на варианта Delta на Covid-19

Главоболие, възпалено гърло и хрема са най-често съобщаваните симптоми, свързани с инфекцията с Covid-19 във Великобритания, казват изследователи, цитирани от Би Би Си. Проф. Тим Спектър, който ръководи изследването Zoe Covid Symptom, посочва, че улавянето..

публикувано на 14.06.21 в 19:25
Кадър от филма

На 18 юни започва 13-то издание на кинофестивала Sofia MENAR

Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира в киносалоните от 18 юни с най-гледания филм от онлайн изданието през януари „Едва 6 милиона и половина”. Над 15 заглавия ще могат да се..

публикувано на 14.06.21 в 17:41

Хората виждат готов продукт, който за тях е клип и песен, но за нас е просто едно приключение

Те са млади и талантливи. Познавате ги, ако сте фенове на алтернативната музика.  Нашумялата наскоро млада банда Hug or handshake е готова със своя първи студиен албум, носещ името ONCE UPON A PINK SEDAN и трети видео сингъл към него, озаглавен..

публикувано на 14.06.21 в 17:07

БАБХ започва извънредни проверки за предлагането на сладоледи

“От днешна дата до 30 септември започват извънредни проверки по отношение на предлагането на сладоледи, без предварително опаковане до краен потребител. Става дума за колички, щандове на открито, подвижни обекти и др. Фокусът ще бъде върху тях,..

публикувано на 14.06.21 в 16:53

"Джуниър Ачийвмънт" отличи ученици предприемачи

Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ 2021 на „Джуниър Ачийвмънт – България“ (JA Bulgaria) успя да събере ученици, студенти, преподаватели, докторанти, доценти и професори, мениджъри и предприемачи, които заедно отбелязаха постиженията на..

публикувано на 14.06.21 в 15:49

Продължава концентрацията на наетите във водещите икономически центрове

Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила. Това е един от изводите от проучване на Института за пазарна икономика. Тази тенденция е още преди пандемията. През последната година стана ясно, че големите градове са притегателните..

публикувано на 14.06.21 в 15:40

Ради Георгиев описва колко и защо е важен комуникаторът днес

Какъв е светът на публичните комуникации? Отговорът на този въпрос би бил интересен за всеки потребител на медийна информация, но може би най-интригуващ вероятно ще бъде за студентите, поели пътя на пиара. Всъщност именно публичните комуникации е..

публикувано на 14.06.21 в 14:22