Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бетина Жотева - председател на СЕМ, по казуса с БНТ:

СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон

Бетина Жотева
Снимка: Ани Петрова

“От всички мониторинги, които сме правили на каналите на националната телевизия, сме отбелязали една тенденция, която е негативна и тя е липсата на предавания за деца и младежи. Това е заключението на нашия мониторинг и това е тенденция от много време”, казва Бетина Жотева - председател на Съвета за електронни медии. 

Жотева посочи, че непрекъснато се правят мониторинги на БНТ и БНР за изпълнението на условията за индивидуалните лицензи, за отразяването на пандемията, за предизборните кампании, фокусирани наблюдения по различни казуси.

“Смея да твърдя, че нашата система за мониторинг, имам предвид методиката ни за мониторинг, е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и тя е точна и навременна. Това, което може да се прочете в заключението на нашите експерти, е качено на сайта.

Да се правят заключения и внушения, всеки може. Всеки вижда това, което иска да види или не вижда това, което не иска да види. Аз имам доверие на нашите експерти и това, което казват, го приемам”, казва Жотева.

Относно отвореното писмо на журналистите от БНТ, в което се иска оставката на СЕМ, Жотева заяви, че е изненадана, че Боряна Пунчева смята, че СЕМ е представител на Парламента.

“Още по-странно е изказването ѝ, че сме политически фигури. Нито един от нас не е политическа фигура. Обвиненията към регулатора са напълно несъстоятелни от гледна точка дали е избран легитимно генералният директор Емил Кошлуков или не е. СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон”, коментира тя.

Бетина Жотева беше категорична, че СЕМ - неговата администрация и членове, са работили по закон, а който иска да проверява, е свободен да го направи. “СЕМ няма такива правомощия и възможности и е свършил това, което трябва по закон”.

Относно излъчената пресконференция на ГЕРБ, заради която беше прекъсната програмата на БНТ, Бетина Жотева заяви,че има 30 експерти, които наблюдават БНТ и ще бъдат информирани за техните наблюдения.

“Членовете на СЕМ не могат да инициират, заповядват или дори да намекват за наблюдения на администрацията. Ние сме съвсем независими”, казва тя.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка и Божидар Янев в звуковия файл.

Повече за отвореното писмо, може да разберете от разговора с Боряна Пунчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

През последните месеци наблюдавахме безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов "Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии. Зад отвореното писмо, стоят добре..

публикувано на 10.06.21 в 16:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”...

публикувано на 25.07.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Спорове в СОС заради оборудването и обзавеждането на детски градини в район "Изгрев"

Оборудването и обзавеждането за няколко нови и разширения на съществуващи детски градини в район „Изгрев“ предизвика спорове между общинските съветници от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София). Несъгласието..

публикувано на 25.07.24 в 17:14

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров -..

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече..

публикувано на 25.07.24 в 13:43