Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Идеи и решения дават експерти в доклад „Здравеопазването като инвестиция“

| обновено на 16.06.21 в 17:43
Снимка: amcham.bg

Въпреки увеличаването продължителността на живота в България и намаляване на детската смъртност, страната ни все още доста изостава по много здравни показатели, в сравнение със средните за Европа.

Американската търговска камара в България представя днес холистичен доклад „Здравеопазването като инвестиция“, изготвен от експертите на Здравния комитет на организацията. Документът очертава недостатъците и посочва начини за напредък, които да се превърнат в основа на стратегически решения и инвестиции за реформа в сектор „Здравеопазване“. Докладът акцентира върху нуждата от реформи в начините на финансиране, повече ефективност и прозрачност на разходите в здравната система, както и качествена комуникация към обществото.

Документът е представен пред Министерството на здравеопазването, БЛС, Българския фармацевтичен съюз, Националната пациентска организация, АРФарМ, Клъстър за иновации в здравеопазването. В него се представят (поне) 5големи идеи за реформа в сектор „Здравеопазване“ с цел достигане на средноевропейските нива на показатели за ефективност на здравните грижи и удължаване продължителността и увеличаване на качеството на живот у нас.

Експертите поставят фокус върху иновациите и здравните специалисти (лекари и медицински сестри), програми за превенция, скрининг и дигитализация.

„България е назад по отношение на борбата с предотвратимата смъртност, демографската криза се отразява в зависимостта на хората от други (например за здравните осигуровки), достъпността до лекарска помощ е твърде неравномерно разпределена“, отбеляза пред Радио София Руслана Тончева, съпредседател на комитет „Здравеопазване“ на Американската търговска камара.

Базирайки се на данни от доклада тя акцентира, че у нас имаме още доста дълъг път да извървим, за да постигнем добра здравна превенция. Ако не се вземат мерки, до 2030 г. хората ще започнат да харчат за здравеопазване до 50% от разполагаемия си доход.

Според специалистите, без да се вдигат данъци и вноски, за този сектор трябва да се отделят 10% от БВП, т.е. повече от двойно в сравнение със сегашните средства.

Идеите и предлаганите решения са формулирани въз основа на чуждестранния опит в тази област, допълни Тончева.

Докладът дава задълбочен анализ на българското здравеопазване, изтъкна председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова.

Констатациите едва ли изненадват някого, който се е ползвал от здравните ни услуги. В същото време предложенията са изготвени въз основа на добрите практики по света.

Българските фармацевти застават зад изводите в документа, подчерта проф. Сербезова пред Катя Василева.

Необходими са повече инвестиции, но за правилното изразходване ще спомогне и дигитализацията на процесите. "Трябва да мислим по-дългосрочно и да имаме стратегия, подчерта председателят на БФС. Тя припомни ролята на фармацевта като консултант и цитира световно проучване, според което всеки втори пациент, на който е поставена точна диагноза и е предписано правилно лечение, не спазва терапията. 10% от хоспитализациите се дължат на неправилно приемани на лекарства. Тя изтъкна улесненията за лекаря и пациента от въвеждането на електронните рецепти. И добави, че те трябва да се прилагат не само за медикаменти, отпускани с публични средства.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

A.L.E.K.S. представя първия си албум тази вечер в кино "Кабана"

A.L.E.K.S. (Александър Георгиев) е 20-годишен singer-songwriter от Пловдив. От 6-годишен се занимава с музика, пее 2 години във вокална група " Пеещите котенца" , а година след това в Нов музикален център Пловдив . От 9-годишен продължава развитието си в музиката сам, като се самообучава в пеене и свирене на китара, клавири и ударни инструменти..

публикувано на 29.07.21 в 10:57
Генералният директор на БНР Андон Балтаков връчи на групата AIRBAG Голямата награда на Конкурса

„AIRBAG“ спечели наградата в Конкурса „Пролет“ на БНР и отива на фестивала „Евросоник 2022“

Група AIRBAG е големият победител в 52-то издание на Конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“ 2021 на Българското национално радио. Тази година наградите бяха връчени на галаконцерт в „Арена София“ на Столичния колодрум „Сердика“ с участието на 10-те изпълнители-финалисти. Песента на AIRBAG „Не сме сами“ спечели..

публикувано на 29.07.21 в 10:15

Career Show с онлайн съвети за успешен кариерен старт

На 12 август, Career Show , ще проведе онлайн семинар с практически съвети за успешно начало на кариерата . Експертите ще се опитат да дадат отговори на различни въпроси, като това колко важна е автобиографията при кандидатстване за работа; как (не) трябва да се държим на интервю; как да увеличим шанса си за успех при кандидатстване по обява..

публикувано на 29.07.21 в 10:04

При какви условия артистите могат да показват изкуството си на публични места в София?

Съгласно наредбата за обществения ред на територията на Столичната община, използването на общински имоти, които са предназначени за общо ползване, за артистични изяви, се осъществява само след издадено разрешение от кмета на района или упълномощено от него длъжностно лице. Това каза в ефира на радио София и.д. зам.-директорът на Дирекция..

публикувано на 29.07.21 в 09:40

Променят движението по ул. „Проф. Иван Шишманов“ заради изграждащ се топлопровод

От 01.08.2021 г. до 04.08.2021 г. /включително/  се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Теофил Ганев" на 50 м от ул. „Проф. Иван Шишманов“ в посока ул. „Гинци" , съобщават от Столичната община. Разкриват се временни спирки в ж.к. „Хаджи Димитър“: - на ул. „Резбарска“ - в района на обръщателното колело за автобусни..

публикувано на 29.07.21 в 09:21

Експерти от СЗО откриха връзка между приема на алкохол и развитието на рак

Експерти от Световната здравна организация установиха връзка между консумацията на алкохол и развитието на рак . Данните са за 10-годишен период между 2010 г. и 2020 г. , тъй като много видове рак, като рак на устата, ларинкса и гърдите (при жените), се развиват бавно. Изследванията показват, че те имат последователна връзка с консумацията на..

публикувано на 29.07.21 в 08:15

Заразените с Covid вървят нагоре, 1,37% от пробите са положителни

216 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас. Направени са 15 749 теста, което означава че положителни са 1,37% от пробите. Най-много нови случаи има в София - 56. Хоспитализирани са 754 пациенти, от които 79 са в интензивни отделения.  Починали са двама души. През изминалото денонощие са поставени 12 975 ваксини. Със завършен..

публикувано на 29.07.21 в 08:09