Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-доброто от българската и световната театрална сцена на "Световен театър в София" и „Варненско лято“

Петър Дундаков и Асен Терзиев
Снимка: Луиза Лазарова

От 3 до 21 юли, театралната публика в столицата ще има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови спектакли от международната сцена. Сред участниците са продукции от Сърбия, Германия и Испания, които ще се качат на сцените на Театър „Българска армия”, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, ДНК – Национален дворец на културата.

Програмата включва и прожекции в Дома на киното на филмирани постановки в рамките на проекта NT Live, представящ най-доброто от британската сцена на кино екран и заглавия от програмата на Stage Russia.

На 30 юни, с юбилейния спектакъл 100, празнуващ 100-годишнината на Варненския драматичен театър, ще бъде открит 29-ият Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

„Доста дълго време не бяхме сигурни в какъв формат ще се получи този фестивал. Миналата година, заради пандемията, правихме дигитални излъчвания изцяло и успяхме да покажем много големи театрални спектакли. Обикновено започваме на 1 юни с куклен спектакъл. Сега програмата е по-малка от обичайната. Във Варна селекцията е от по-камерни спектакли, от последните два сезона, които бяха едни от събитията на изминалите сезони“ разказа в ефира на радио София Асен Терзиев - театрален критик и главен координатор на “Виа Фест“, организатор на двете мащабни театрални събития.

На 12 юлив Археологичския музей във Варна, ще бъде премиерата на фестивалната продукция „Портрети на неизвестното“. Представлението е музикално - драматичен и визуален пърформанс, а него са замесени Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов.

„За мен е вълнуващо да работя в тази колаборация и с Явор, и с Венелин. Крайният резултат е една съвсем нова форма, поне за мен. Това е колаборация между драматургичен текст и музикалното изкуство, но не в приложния смисъл на думата, в който музиката обслужва някакъв драматургичен текст, а напротив, музикалните пиеси и текстът на Явор са създадени да прехвърлят мост между тези две нива“, каза Петър Дундаков.

Началото на XV-ото издание на платформата Световен театър в София е на 3 юли, от 19:00 часа, в Театър „Българска армия” на Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица, с постановката на „Тартюф”.

Всички спектакли са с превод на български eзик.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Асен Терзиев и Петър Дундаков

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Узана поляна фест

"Зеленият лист" на Габрово не е шега

Неслучайно, наградата "Европейски зелен лист" отива в Габрово, първият град в Източна Европа с нея. Началото на предаването е посветено на з елените идеи в действие в града. Започваме с г-жа  Мария Радойчева, експерт в Община Габрово - организатор на "Узана поляна фест":  "За пръв път сме основен организатор. За намаляване на въглеродния..

публикувано на 25.07.21 в 09:32

От фермата до НДК

"Джазови звуци от зеленчуци и песнопения от други растения" - така тромпетистът Венци Благоев призовава посетителите да си изработят инструменти от зеленчуци и да участват с него в джаз-импровизациите му. "Изложба с музикантка, която твори с цветя и природни материали. Много мед, крафт бира, фермерска продукция" - така Ралица Касимова от "Хранкооп"..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00
Виолета Радкова и Михаил Минчев

Четене с любов

"Четене му е майката" е подкаст  за любовта към четенето. Подкаст за удоволствието от четенето и забележителния път до него - вълнуващ, трансформиращ, понякога абсолютно банален, понякога интересен и все по-често раздвоен между аналоговото и дигиталното. Говорим си за литература, поезия, писано слово и четене като лични пътешествия и обществено значими..

публикувано на 25.07.21 в 10:50