Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от ул. „Първа българска армия“ е в ремонт

Снимка: БГНЕС

Ремонтът на ул. „Първа българска армия“ в участъка от ул. „Мара Бунева“ до бул. „Илиянци“ вече започна, съобщават от Столичната община. По време на строителните дейности ще се подменят инженерните мрежи,  ще се изгради нова асфалтова настилка, тротоари,  улично осветление и нова захранваща кабелна мрежа. 

Предвидено е изграждане на цялостно отводняване на пътните платна и тротоарите с необходимия брой улични оттоци и нови канали, което ще даде възможност за осигуряване на  нормални  условия за отводняване на пътното платно и прилежащите терени.

За да се гарантира достъпна среда, при пешеходните пресичания са предвидени понижения на бордюрите и тротоарните настилки. Специално внимание е отделено на достъпната среда в зоната на спирките, с ясно обозначаване на тактилните ивици и влагане контрастна по цвят настилка в зоната на спиркостоянките. За подобряване безопасното пешеходно пресичане при ул. „София”, ул. „Ком“, ул. “Емборе“ ще бъдат изградени  повдигнати и осветени пешеходни пътеки тип „Зебра” Предвидено е обособяване на места за контейнерите за сметосъбиране.

По време на дейностите ще бъде изпълнен и проект за засаждане на дървета от вида кълбовиден шестил, иглослистни дървета и храсти , както и ще бъде направена реконструкция на същестуващите зелени площи в зоната на обекта.


Строителството е в два участъка:

от река Суходолска до ул. „Нешо Бончев“ и от ул. „София“ до ул. „Мара Бунева“.

Първите два етапа ще продължат 40 дни, а всички етапи се очаква да приключат в рамките на 6 месеца. Стойността на ремонта на улицата е близо 9 млн. лева.

Подробности относно организация на движението за реконструкция на ул. „Първа българска армия“ от мост на река „Суходолска“ до ул. „Мара Бунева“ вижте тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският съветник Георги Георгиев. По негова инициатива преди 2 години се подготвени промени, в които е..

публикувано на 23.07.24 в 18:18

ПФК "Левски" погаси главницата по дълга си към Столичната община

Футболния клуб "Левски" погаси главницата по дълга си  към Столичната община.  Платената сума е в размер на 1 370 000 лева, съобщават от лагера на "сините". През април т.г. клубът плати и главницата от дълга към Националната агенция по приходите. След днешната вноска към Столичната община "ПФК Левски" няма лихвоносни задължения към..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Повишението на средната скорост на столичния градски транспорт е опасно, според ЕЦТП

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 15:09
Дейностите започнаха в края на март т.г.

Съд спря премахването на незаконни постройки на яз. "Искър"

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир "Искър", с което Столичната община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд – Перник, съобщават от Столичната община. Така се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на София, влезли в сила и подлежащи на изпълнение..

публикувано на 23.07.24 в 11:27

Разделното събиране на отпадъци във фокуса на СОС

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:22
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За целта Столичният общински съвет е отпуснал 1,5 млн. лв. за довършителни работи. През септември..

публикувано на 22.07.24 в 11:57