Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тренд

Пиарите вече не изпълняват решения, а участват при формулирането им

Всяка информация предизвиква и критичен анализ, пиарите могат да прогнозират обществената реакция
Снимка: Архив

Комуникациите и специалистите в тази сфера имат нарастваща роля в стратегическото бизнес планиране на организациите. Това е сред важните изводи на „КоМ:Инсист“ – мащабно изследване в областта на корпоративните комуникации в България, чиято цел е да установи съвременните тенденции, възможностите и предизвикателствата пред професионалистите в сектора.

„По-рано пиарът се възприемаше като изпълнител. При дигитализацията и времето, когато всяка информация се разпространява бързо и предизвиква реакция и критика, комуникационният специалист и мениджър трябва да е на масата при вземането на решения, не да ги получава“, подчерта пред Радио София гл. ас. д-р Калин Калинов от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Кл. Охридски“, ръководител на проекта.

Комуникационните експерти могат да предскажат обществената реакция след дадено действие или събитие. По този начин могат, ако не да повлияят, то – да допринесат за по-отговорното вземане на решения, съгласи се доц. д-р Александър Христов, зам.-председател на БАПРА.

Взаимодействието на пиарите с медиите има за цел да доведе до по-чиста информационна среда и адекватно информирано общество, изтъкна Елена Матеева – изпълнителен директор на Българското дружества на връзки с обществеността (БДВО).

По думите й подписаният през миналата година Етичен кодекс е закономерен акт, имайки предвид средата, в която живеем, ставащите процеси в обществото и бранша, нарастващата роля на комуникаторите, времето, в което пиар специалистите практикуват. Беше естествено да бъдат включени допълнителни правила към базисните принципи, подчерта Матеева:

„Новия Етичен кодекс е знак за съвместната визия на цялата ни общност и желанието да развиваме професията, стъпвайки на общи и споделени правила.“

  • 7 юли е професионален празник на специалистите по връзки с обществеността (PR-специалистите) в България. Обявен е с решение на Министерския съвет от 2020 г. по предложение на браншовите организации в PR-сектора, във връзка с годишнина (2005) от приемането и подписването на Етичен кодекс на професията от 6 организации.

Доц. д-р Александър Христов и гл. ас. д-р Калин Калинов

Днешният празник на бранша ще протече под наслова „Стратегическата роля на комуникациите". Ще бъде обявена и стипендията на името на проф. Тодор Петев.

„Оптимист съм, професионалната общност става все по-обединена и сплотена. Различните организации през последните години направиха много за имиджа на професията и тя става все по-привлекателна“, допълни доц Христов.

Чуйте разговора на Катя Василева с Александър Христов, Елена Матеева и Калин Калинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богдана Панайотова е назначена за временно изпълняващ длъжността главен архитект на София

Богдана Панайотова е назначена за временно изпълняващ длъжността главен архитект на Столичната община. Паралелно с назначението й стартира и подготвителна дейност на конкурса за избор на постоянната позиция, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Богдана Панайотова има над 10 години административен опит като главен архитект в община..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00