Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Н.Пр. Посланик Фредерик Мьорис: Най-важното в българо-белгийските отношения са хората

На 21 юли Белгия чества националния си празник

Проф. Александър Костов и Н.П. посланик Фредерик Мьорис
Снимка: Луиза Лазарова


На 21 юли Белгия отбелязва националния си празник. Вместо чествания обаче, тази година държавата поставя фокус върху събитията, които се случиха миналата седмица в Белгия – безпрецедентните наводнения, които отнеха живота на 31 души, а 128 се водят изчезнали. Вчерашният 20 юли беше обявен за Ден на национален траур в страната.

Денят на Белгия тази година съвпада с много трагични обстоятелства – наводненията от миналата седмица. Цялото население, кралят и кралицата на Белгия показаха солидарност и съчувствие към всички засегнати от трагедията. Вместо празненство, ще поставим фокуса върху събитията, които се случиха миналата седмица в Белгия, изказвайки съчувствие“, каза в студиото на радио София посланикът на Белгия в България Н.Пр. Фредерик Мьорис.

Той изказа благодарност и към всички, които съчувстват на белгийския народ.

Днес отбелязваме и 142 години от дипломатическите взаимоотношения между България и Белгия.

„Има връзка първия ден на 46-тото Народно събрание в България и деня, в който отбелязваме 142 години от дипломатическите взаимоотношения между България и Белгия“, каза още Н.Пр. посланик Фредерик Мьорис.

Той добави, че белгийските инвестиции в България са около 1,5 млрд. евро годишно. По думите му обаче, най-важното в българо-белгийските отношения са хората.


Н.Пр. посланик Фредерик Мьорис разказа и за бизнес отношенията между България и Белгия и за петнадесетото издание на Дните на Белгия в България – традиционен формат на Посолството и Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“, част от което беше и представянето на книгата на проф. Александър Костов - „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през ХХI век“.

„Това, което предизвика любопитството ми към белгийските ни отношения и Белгия беше още по времето на моето студентство. Още тогава ме удиви как една малка държава като Белгия, отдалечена толкова много от България е имала толкова богати отношения във всички области с нашата страна, от Освобождението до наши дни. Това любопитство премина в научен интерес“, разказа в студиото на радио София проф. Александър Костов.

Проф. Александър Костов е увековечил връзката между двете държави в част от своите трудове. Новата му книга дава преглед на историческите отношения между България и Белгия, но е посветена на 24-мата българи, наградени с белгийски национални ордени през 21-ви век.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Н.Пр. посланик Фредерик Мьорис и проф. Александър Костов

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50
Антоанета Костадинова стана олимпийска вицешампионка в дисциплината 10 м въздушен пистолет.

Първия олимпийски медал за България донесе Антоанета Костадинова

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 25 Юли 2021 В предаването от 28 юли може да чуете: Коментари за: Музика – „Караван..

публикувано на 26.07.21 в 14:19

„Ана Уинтор. Живот на първия ред“ вече на книжния пазар и у нас

Романът на Джери Опенхаймер - „ Ана Уинтор. Живот на първия ред“ , вече излезе и на български език . Историята е разказ за скандалната биография на най-влиятелната фигура в световната мода - Ана Уинтор , вдъхновила филма "Дяволът носи Прада" с Мерил Стрийп и Ан Хатауей . „Ана Уинтор е съвременна легенда не само в света на модата, но..

публикувано на 26.07.21 в 11:54