Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иванка Шалапатова: Най-добрата грижа за децата е сигурната семейна среда

Държавата да закрие домовете и да подкрепя родителите, апелира изпълнителният директор на фондация "За нашите деца”

Снимка: архив

Фондация "За нашите деца” днес открива Комплекс за ранно детско развитие в София. Създаден изцяло с помощта на дарения, Комплексът ще предоставя специализирани услуги за деца и семейства на едно място.

Виртуална обиколка на Комплекса и 3D мапинг показват дългия път на затварянето на Дом за медико-социални грижи за деца "Света София".

„Вече 29 години фондацията е посветила усилията си за създаване на условия тези групи деца и младежи да попадат в най-добрата среда – семейната“, обясни пред Радио София д-р Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на организацията.

По нейните думи и научните изследвания показват, че едно дете може пълноценно да развие потенциала си, ако расте в сигурна семейна среда, когато е обичано и има отдадени възрастни – към неговите особености и индивидуалност, към неговите мечти.

„Нашата кауза е, ако има риск родители да сметнат, че няма да се справят и решат да изоставят детето си, ние да го предотвратим.“

Шалапатова даде пример с по-развити и социални държави, където се оказва подкрепа към семействата.

Според нея българската държава „трябва да приоритизира подкрепата си към семейството и експертна помощ, а не към социални домове и резидентна грижа, каквато има в институции за настаняване от семеен тип. Тези центрове трябва да се закрият.

След София, от фондацията планират през ноември т.г. Комплекс за ранно детско развитие да бъде открит и в Пловдив.

Годишно двата комплекса ще обслужват над 1000 деца и семейства в риск.

Чуйте повече по темата от разговора на Катя Василева с Иванка Шалапатова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен търг на звездите събира средства за образование

Благотворителният търг на звездите обединява бизнес лидери и популярни лица, зад каузата за равен достъп до качествено образование на всяко дете.  15 вдъхновяващи личности и успешни професионалисти от бизнеса, предприемачеството, медиите и спорта за десета поредна година ще станат лица на каузата за успеха на всяко дете и мисията на..

публикувано на 17.09.21 в 19:50

Важни за ЕС въпроси бяха обсъдени на ежегодния дебат за състоянието на съюза

Eжегодният дебат за състоянието на Европейския съюз се състоя на 15.09.21 г. в Страсбург.  Част от обсъдените въпроси бяха работата на Европейската комисия през изминалата година, здравната и икономическата криза, предизвикана от Covid-19.   Визията за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС , включително..

публикувано на 17.09.21 в 18:05

"Реките на София" оживява Владайската река в два поредни уикенда

"Реките на София" е дългосрочна инициатива за превръщане на градските реки в паркове.   От 17 до 26 септември , организаторите съживяват коритото на Владайска река под Лъвов мост. Почистеното и облагородено корито ще бъде място за изкуство, музика, спорт и отдих. Един от създателите на проекта е Мартин Янков . Разказва, че подобни..

публикувано на 17.09.21 в 16:40
Павел Вълчев

Проучване на "Алфа Рисърч": Избирателите с наказателен вот към "Има такъв народ" на следващите избори

Най-много гласове на третите за годината парламентарни избори  ще загуби партия "Има такъв народ". Тя бележи спад от над 7% . Партията отстъпва на ГЕРБ първото място, показва най-новото проучване на "Алфа Рисърч". Допитването е представително за страната и е проведено в периода 8-15 септември, сред 1017 пълнолетни граждани, каза в ефира на радио..

публикувано на 17.09.21 в 16:08

Ханс Висема, който обича България

„Защо обичам България“ е книга, написана през погледа на чужденец - Ханс Висема.  Висема е холандски професор по технологичен мениджмънт и предприемачество. От 30 г. живее в България – време, през което е опознал страната и жителите. В книгата си предлага своите разбирания за преломни моменти от историята на България, наблюдения за..

публикувано на 17.09.21 в 16:02

People of Sofia - платформата, която следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града

People of Sofia е първата Facebook платформа, която придоби огромна популярност с позитивизма, красотата и внимателният поглед към хората на София. От 8 години People of Sofia следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града.  “Може да се каже, че за това време има промяна. Така като погледна ретроспективно назад, има една доста по-млада..

публикувано на 17.09.21 в 14:21

Максим Ешкенази с концерт за празника на София

Любими клacичecки музикaнти щe се включaт тaзи гoдинa в прaзникa нa София. Aгeнция „Кaнтуc Фирмуc“ кaни cтoличaни нa тържecтвeния кoнцeрт „Coфия – прaзнувaй c клacикa!“, кoйтo щe се cъcтoи тази вечер oт 19.30 ч. в зала “България”. Един от участниците в концерта ще бъде и Максим Ешкенази , който в днешния ден стана и почетен гражданин на София. За..

публикувано на 17.09.21 в 12:45