Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иванка Шалапатова: Най-добрата грижа за децата е сигурната семейна среда

Държавата да закрие домовете и да подкрепя родителите, апелира изпълнителният директор на фондация "За нашите деца”

Снимка: архив

Фондация "За нашите деца” днес открива Комплекс за ранно детско развитие в София. Създаден изцяло с помощта на дарения, Комплексът ще предоставя специализирани услуги за деца и семейства на едно място.

Виртуална обиколка на Комплекса и 3D мапинг показват дългия път на затварянето на Дом за медико-социални грижи за деца "Света София".

„Вече 29 години фондацията е посветила усилията си за създаване на условия тези групи деца и младежи да попадат в най-добрата среда – семейната“, обясни пред Радио София д-р Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на организацията.

По нейните думи и научните изследвания показват, че едно дете може пълноценно да развие потенциала си, ако расте в сигурна семейна среда, когато е обичано и има отдадени възрастни – към неговите особености и индивидуалност, към неговите мечти.

„Нашата кауза е, ако има риск родители да сметнат, че няма да се справят и решат да изоставят детето си, ние да го предотвратим.“

Шалапатова даде пример с по-развити и социални държави, където се оказва подкрепа към семействата.

Според нея българската държава „трябва да приоритизира подкрепата си към семейството и експертна помощ, а не към социални домове и резидентна грижа, каквато има в институции за настаняване от семеен тип. Тези центрове трябва да се закрият.

След София, от фондацията планират през ноември т.г. Комплекс за ранно детско развитие да бъде открит и в Пловдив.

Годишно двата комплекса ще обслужват над 1000 деца и семейства в риск.

Чуйте повече по темата от разговора на Катя Василева с Иванка Шалапатова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50

„Ана Уинтор. Живот на първия ред“ вече на книжния пазар и у нас

Романът на Джери Опенхаймер - „ Ана Уинтор. Живот на първия ред“ , вече излезе и на български език . Историята е разказ за скандалната биография на най-влиятелната фигура в световната мода - Ана Уинтор , вдъхновила филма "Дяволът носи Прада" с Мерил Стрийп и Ан Хатауей . „Ана Уинтор е съвременна легенда не само в света на модата, но..

публикувано на 26.07.21 в 11:54

“Игрите на 90-те” - забавление за малки и пораснали

Проектът “Игрите на 90-те” е инициатива, която цели да запознае децата с игрите, с които за израснали техните родители. Идеята на създателите е малки и пораснали да се забавляват заедно . Сами Догмуш създава проекта "Игрите на 90-те" преди 4 години, когато се разхожда из един столичен квартал. „Става все по-актуално децата да оставят..

публикувано на 26.07.21 в 11:12