Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симеон Матев, климатолог: Да обичаме планетата си, за да я спасим

България (в случая Варна) също помни стихийни валежи
Снимка: БГНЕС

Гълфстрийм и други океански течения се забавят фатално, сочи изследване, публикувано в научното списание „Nature Climate Change“. Учени се опасяват, че това може да доведе до фатални последици за някои европейски страни.

Това течение е най-важният фактор за определяне на климата на цяла Европа, включително и на България, подчерта пред Радио София Симеон Матев, главен асистент по климатология в СУ „Св. Климент Охридски“, автор в Климатека.

То тръгва от Карибите, преминава покрай Северна Америка и стига до другия край на Атлантическия океан до Европа и потъва в дълбините на Северния ледовит океан.

Матев обясни, че забавянето с около 15% на Гълфстрийм се дължи на глобалното затопляне. То причинява топене на ледовете на Гренландия и това води до промяна на температурата и структурата на водата. Ако това продължи, температурите в Северното полукълбо ще се понижат с 3-4 градуса, зимата ще стане по-сурова, валежите ще намалеят.

По думите на Симеон Матев новият доклад на ООН за промените в климата потвърждават някои тези, за които се дискутира отдавна: повишение на температурата с 1,1 градус през последните 120 години, както и някои екстремни метеорологични и климатични събития. Сред необратимите последствия е топенето на ледените шапки и покачването на морското ниво.

България също усеща промяната, отбеляза още климатологът. Метеорологичните събития и у нас станаха по-интензивни и по-мощни, валежите – дори и по-кратки, са по-обилни. Всичко това се отразява както на живота в градовете, така и на земеделието, отбеляза д-р Матев.

„Най-силното твърдение в доклада е, че човек на 95% има свой отпечатък върху промените на климата. Но никой не може да каже приносът на човешката дейност за повишаване на температурата. Затова и мерките, които се набелязват за изпълнение, не е ясно как ще сработят и какви резултати ще се получат. Просто трябва да обичаме планетата си, за да я спасим“, каза още климатологът.

Ако например всеки през зимата живее на 0,5-1% по-хладно, отделяните парникови газове ще са с 20% по-малко.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка със Симеон Матев.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборният ден протича без нарушения в 15-о СУ в “Надежда“ 2

Изборният ден протича без нарушения в 15-о СУ в “Надежда“ 2, съобщи репортерът на Радио София Яна Спиридонова. „Един от членовете на СИК ми сподели, че младите хора гласуват предимно с хартиена бюлетина. Изненадващо е може би, защото сме очаквали точно обратното да бъде, но важното е да се гласува, няма значение по какъв начин“, каза Яна..

публикувано на 02.04.23 в 13:09

Ниска избирателна активност в столичния район “Надежда“

Ниска е избирателната активност в столичния район „Надежда“, съобщи репортерът на Радио София Божидар Янев. Той добави, че е изравнен начина на гласуване – с машина и с хартиена бюлетина. „Прави впечатление, че в 16-о училище много родители с малки деца идват, за да им покажат, че това е важно. В някои от секциите обаче има само по около 70..

публикувано на 02.04.23 в 12:42

7% е избирателната активност в община Самоков към 11.00 часа

Спокойно протича изборният ден в Самоков, съобщи за Радио София секретарят на общината Ангелина Вангелова. Разкрити са общо 66 избирателни секции, една от които е подвижна. „Към момента са гласували малко над 2300 души, което представлява избирателна активност около 7%. Няма изненади – нито са по-малко, нито повече. Към 11.00 часа това е..

публикувано на 02.04.23 в 12:01
снимката е илюстративна

3 избирателни секции са разкрити в ОУ № 200 "Отец Паисий“ в с. Лозен

3 избирателни секции са разкрити в основно училище № 200 „Отец Паисий“, в най-голямото българско село – Лозен, съобщи репортерът на Радио София Ана Попова. „По две урни има във всяка секция - една за машинното гласуване и една за гласуващите с хартиени бюлетини. По наблюдение на Цвета Деянова, която е председател на 13-а секция, до момента..

публикувано на 02.04.23 в 11:38

3,6% е избирателната активност в страната към 09.00 часа

3,6% е избирателната активност в страната към 09.00 часа, съобщи за Радио София Яница Петкова от  "Галъп интернешънъл болкан", партньор на БНР в изборния ден.  „Тя съвпада с тази, която сме регистрирали на изборите през октомври миналата година. Ниска е на този етап избирателната активност. Възползвам да се да призова българите да излязат..

публикувано на 02.04.23 в 11:19
снимката е илюстративна

Ниска избирателна активност на българите в Берлин към 10.00 часа

Изключително ниска е избирателната активност на българите, които гласуват в изборна секция Берлин 1. Това каза пред Радио София председателят на секцията Катя Костова. „По принцип са възможни изненади. Според мен, обаче малко очаквани. От опит мога да кажа, че толкова ниска избирателна активност до този момент, във всичките над 15..

публикувано на 02.04.23 в 10:36

11 избирателни секции са разкрити в 5-о ОУ в кв. “Павлово“

Спокойно, навреме и без проблеми започна изборният ден в София. В ранните часове на деня избирателната активност е ниска, но това е нормално споделиха членове на СИК. На входа на училищата гражданите, които носят раница или багаж, се проверяват за взривни вещества, както и по-съмнителни лица, информира служител на криминална полиция. В 5-о ОУ..

публикувано на 02.04.23 в 10:16