Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семинар разяснява защо и как

Работодателите също могат да помогнат срещу домашното насилие

Снимка: Организаторите

Фондация „Emprove“ и проектът „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, застават зад изключително важната мисия за икономическо овластяване на жените, a то не би било възможно без работодателите.

Затова организаторите канят различни заинтересовани страни, включително и работодатели, на среща с лекция, която ще се проведе на 28 септември (вторник) в зала „Слънце“ в сградата на Българската стопанска камара (ул. „Чаталджа“ 76) от 10:30 часа.

„Ще поговорим как да разпознаваме токсичността в човешките взаимоотношения, какво е насилие, защо е нужна ранна превенция включително на работното място“, обясниха пред Радио София Оля Минева, основател на „Emprove“ и Орлин Денков от читалище „Иван Вазов“.

Основната цел на проекта е да разчупи стигмата, че домашното насилие е проблем само между двама партньори, а не негативно обществено явление, което още повече резонира в условията на пандемия от Covid.

По данни, цитирани от Денков, по време на пандемията случаите на домашно насилие са нараснали с повече от 50 процента.

„Това не е частен или личен случай. Няма област от живота, в която да не си заслужава да се говори на тази тема. Трябва да формираме обществена нетърпимост към токсичните взаимоотношения“, допълни Оля Минева.

Според нея думи като „насилие“ и „жертва“ допринасят за стигматизирането и за всяване на страх у хората.
Трябва да се научим да разпознаваме тези кризи във взаимоотношенията, за да не се стига до травми и наранявания, убедена е Минева.

Срещата във вторник е по темата „Икономическо овластяване на жените“, а това означава жената да има тази работа, която да ѝ даде самочувствието и възможността сама да прави избор за начина на живот.

Чуйте подробности от разговора на Елена Пъневска с Оля Минева и Орлин Денков.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да чуеш книга

Как аудиокнигите помагат на психическото ни здраве – интервю с Ана Клисарска и Момчил Степанов от Storytel, аудиобиблиотеката, която вече има над 200 000 заглавия както на английски, така и на български език.  Аудиосъдържанието има силно развитие в последните години и все повече изследвания доказват положителните аспекти за психическото здраве,..

публикувано на 23.10.21 в 10:40

Но защо и кой е измислил Хелоуин ?

Защо си слагаме маски за Хелоуин и какви са костюмите, които децата са си подготвили за най-страшния празник от годината? Поредната ни анкета с децата от 29 ДГ „Слънце“ в столичния квартал Изток  "Ще купуваме вампирски костюми и бои за устата. (Боян) Ще бъда принцеса. Ще си взема вълшебна пръчка и корона. (Злати) Остри зъби и ще режа с мама..

публикувано на 23.10.21 в 10:30

А ти колко различни социални маски имаш?

Психологът Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност обяснява, че когато сме с маска, ние не изразяваме, а понякога и не осъзнаваме това, което искаме и от което се нуждаем. Често използваме маската в трудна за нас ситуация, като реакциите ни не отговарят на емоционалното ни състояние. „Най-често в практиката ми маските са:..

публикувано на 23.10.21 в 10:00

ОИЦ София–град и София–област с разяснителна кампания за еврофондовете

Еврофондовете заемат съществено място, когато говорим за средства. Те са важни за развитието на София, на Софийска област и на България.  От 28 септември 2021 г. до 22 октомври 2021 г. експертите от Областния информационен център София-град и София-област са провели срещи в 22-те общини на територията на Софийска област. Целта е да..

публикувано на 22.10.21 в 18:54
Сирак Скитник

138 години от рождението на Сирак Скитник

Сирак Скитник е роден с името Панайот Тодоров Христов на 22 октомври 1883 г. в Сливен. През 1898 г. постъпва в Семинарията в София и през тези четири години създава връзката си със софийската литературна бохема. Следва изявата му като поет и раждането на псевдонима. Той е виден критик, художник, поет. През 1935 г. Сирак Скитник е назначен за..

публикувано на 22.10.21 в 18:16

„Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“ вече на книжния пазар

100 години след рождението на Тодор Живков, на българския книжен пазар излезе книгата „Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“.  На 18 октомври, издателство „Кръг“ представи подробния исторически анализ за живота на лидера на БКП. Автор на книгата е журналистът Иван Бакалов , който разкрива малко известни факти за Живков и неговите..

публикувано на 22.10.21 в 16:11

Проф. Радка Аргирова: Антителата след естествено преболедуване от Covid-19 не винаги предпазват

Въвеждането на  зеления сертификат е закъсняла мярка . Това каза в ефира на Радио София вирусологът  проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология  и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.  „Трябваше да бъде през цялото лято тази мярка да съществува. От тази заповед..

публикувано на 22.10.21 в 15:26