Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобяват с 200 хил. лв. собственика на бившия театър „Ренесанс“

Снимка: БГНЕС

Заради бездействие, довело до увреждане на сграда – паметник на културата, от Столичната община налагат глоба на собственика на бившия театър „Ренесанс“ (било след това кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, дискотека „Син Сити“).

Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Общината и район „Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бул. „Христо Ботев“ №61 по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата.

След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен Констативен протокол от район „Възраждане“. На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата, от Общината съставят Акт на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община (ЗУЗСО). На собственика на сградата ще бъде наложен максималният размер на санкция, предвидена в Закона за София (ЗУЗСО) за увреждане на паметници на културата, от 200 хил. лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония". Датата съвпада с отбелязването на Европейския..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други страни. "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на България в планините да превали дъжд. Няма данни за инциденти с туристи през изминалото денонощие.

публикувано на 04.10.24 в 10:24

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27

Питайте ме! - кани кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Кога ще се въведе "Зелена зона" в кв. "Изток"? Това е един от първите въпроси, които жители на район "Изгрев" задават на кмета си д-р Делян Георгиев. Той е обявил възможност за задаване на въпроси по повод новата регулярна рубрика на общинската администрация "Попитай кмета", в която утре от 11 ч. районният кмет ще отговаря на живо във..

публикувано на 03.10.24 в 14:52