Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Откровено за любовта" с Ева Кулева

Епизод 2: "Токсичните връзки"

| обновено на 29.11.21 в 09:20
Снимка: личен архив

 Продължават нашите срещи с Love Coach-ът Ева Кулева, с която си говорим откровено за любовта, деликатно, но и отговорно търсейки гледната точка на експерта, за да бъдем полезни в една толкова интимна сфера на човешките отношения – отношенията с партньора, с човека до нас, с който изживяваме най-съкровените моменти и емоции.

За наглед идеалните връзки,  перфектни за външния свят, но  когато отвътре нещо не върви, нещо ти е сбъркано, нещо липсва,тогава  едни отношения, вместо да носят хармония, обременяват и тежат, потърсихме точната дефиниция на видовете връзки.

„Определено, когато има физическо насилие, това е токсична връзка, няма съмнение. Но има и друг вид насилие, емоционално и психическо, което хората често не могат да уловят на ранен етап, защото когато има физическо привличане има и прекрасни моменти, тогава психическият тормоз е много трудно да се осъзнае“, обясни Кулева.

Обидите и постоянната критика смазват самооценката на партньора.След приключването на такава връзка е нужно много време човек да се съвземе и да изгради самооценката си отново, каза още тя. Съветът на експерта е да имаме реалистични очаквания.

 „За мен няма нещастни връзки, има нещастни хора които са във връзка. Тоест, ако ти не се чувстваш удовлетворен, трябва да погледнеш първо себе  си, защото най-вероятно причината не е извън теб“, посочи Love coach-ът.

Друг вид токсичност е връзка, която е зависимост, проявява се при хора, които не знаят как да направят живота си цветен и приятен и се прилепят постоянно към всякакъв вид подходящи или неподходящи партньори, оставайки във връзката, дори  да не са ценени и уважавани, защото сами не се чувстват добре.

Как да различим кога критиката в една връзка е градивна, подадена от партньора като обратна връзка с цел да ни помогне и кога е критика, която ни съсипва и разрушава самооценката ни?

„Емоцията е критерият“, смята Ева Кулева. Тя поясни,че е важно с какво чувство подхожда партньорът, което несъмнено ще се усети от другия човек.

„За хората които са склонни да се доверяват на емоциите, е добре да балансират с повече разум, но има и други, които избират партньорите само рационално, на тях препоръчвам да добавят и малко емоция“, съветва Ева Кулева.

Чуйте още интересни детайли по темата в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гледка от мястото на бъдещия парк сега

Парк-да, но Изток или Искър?

Как може да бъде осъвременен един столичен район? Кой и как работи за облагородяването на пространството между  кварталите . „Младост“ и  „Горубляне“? До къде стигна идеята за изграждането на парк „Изток“. Какви промени е необходимо да бъдат направени в Закона за устройство на територията? Събеседници: Динко Тодоров, Весела и Анна Цанови,..

публикувано на 22.01.22 в 20:55
140 (One for all)

Изкуство, а не вандализъм на стена

Графити-артистът Венцислав Йосифов от 140 ideas в разговор с Елена Пъневска за изкуството като компонент за предаване на социална тематика: "За нас е важно, когато имаме възможности за големи мащаби, да караме хората да се замислят, а не само да видят една красива рисунка. Започнах от ученическите години, преди двайсетина година. Тогава слушах..

публикувано на 22.01.22 в 15:00
Княгиня Евдокия

Адресите на любовта - Иван Багрянов и княгиня Евдокия

Фердинанд не дал дъщеря си Евдокия на флигеладютанта и впоследствие премиер Иван Багрянов. Не може внучката на френски крал да се ожени за български селянин, отсича монархът. През 1915 година новият адютант на цар Фердинанд влиза в двореца. Иван Багрянов е първенец на 32-ри випуск от Военното училище и е направил впечатление на монарха с бързия си..

публикувано на 22.01.22 в 14:00
Някои от превъплъщенията на Дарио

"Ти си човек на изкуството"

„Трансфер“ е цирково-танцов пърформанс на Combino project, за който си говорихме тук  преди десетина дни. Мястото на премиерата довечера е "Топлоцентрала" в в Южния парк. Повече от "идеолога" на събитието Дарио Табаков: "Слушателите да нямат очаквания. Може да се насладят на нещо, което е за тях. Пърформансът в последните години стана доста известен...

публикувано на 22.01.22 в 12:02

„Алгоритми на творението“

Ratio представя събитието „Алгоритми на творението“ - 27.1 от 19 ч. Акцентът са биг дейта и астрофизика. Мястото е по-познато на любителите на музиката, "Терминал 1". Има ли случайности, при положение, че вторият ни гост е барабанистът на група "ALI"? Първият гост е Никола Тулечки – инженер на знанието за приложение на данните в индустрията и..

обновено на 22.01.22 в 11:07

Започва „Витоша Зимен фест 2022“

Започва седмият „Витоша Зимен фест 2022“, посветен на световния ден на снега. За началото на събитието разказва Дамян Диков, изпълнителен директор на фондация „София - Европейска столица на културата 2018 г.“: "В момента на "Алеко" е -13, но не се усеща. Започваме в 10, награждаването ще е към 13:30. Мотото "открий, забавлявай се и живей" е жителите..

публикувано на 22.01.22 в 09:42

Проблеми и перспективи на Зелената енергия

Натискът на евроинституциите, ковид-кризата, затварянето на мощности използващи т. нар. "мръсни горива" и други фактори повишиха цената на тока. "Живеем в пазарна икономика, където един бизнес, когато прави производство съответно зависи от суровините, които влага, както и енергията в това нещо", коментира в ефира на Радио София инж. Веселин..

публикувано на 21.01.22 в 20:49
Подкасти от БНР