Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Природонаучният музей представя биоразнообразието на Антарктида

Д-р Тихомир Стефанов с уловената ледена риба Chaenocephalus aceratus пред Българската антарктическа база
Снимка: Facebook/nmnhs

Националният природонаучен музей при БАН ще покаже в постоянна изложба редки и нови за науката биологични видове, събрани около Българската полярна база.

Организмите от остров Ливингстън - риби, птици, морски безгръбначни, водорасли и лишеи, имат научна стойност. Те могат да се видят от посетителите от 1 декември - Международния ден на Антарктида, като обновената витрина ще бъде открита от ръководителя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и директора на Природонаучния музей проф. Павел Стоев.

Освен уникалната ледена риба, представител на единственото семейство гръбначни животни, в чиято кръв няма хемоглобин, хората ще се запознаят и с пингвин на Адели, както и с няколко вида морски безгръбначни.

Интересен е гигантският антарктически червей, който достига над метър на дължина, както и представители на местната флора. Веществата пък, които се произвеждат от някои от организмите, имат потенциал да се използват във фармацията.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

125 проекта ще бъдат финансирани по програма „Култура“ на Столичната община

Проектите, които ще се реализират през 2022 г. , с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната община бяха утвърдени от Столичния общински съвет. 347 идейни предложения са подадени в сесията и са преминли през оценката на експертните комисии в отделните направления, 125 от тях ще бъдат финансирани с 1 396 660 лева, съобщиха от..

публикувано на 27.01.22 в 18:46

Аванс от 12 800 000 лева за разширение на третата линия на метрото, одобри СОС

Аванс от 12 800 000 лева за започване на строителството на два участъка от разширението на третата линия на софийското метро, одобри на днешното си заседание С толичният общински съвет. Първият етап е от ж.к. “Хаджи Димитър“ до ж.к. “Левски“, вторият - от улица “Шипка" до булевард "Цариградско шосе“, през квартал "Гео Милев, ж.к. "Слатина, зала "Арена..

публикувано на 27.01.22 в 17:06
Д-р Димитър Пейчинов

Опасно усложнение след коронавирус установиха лекари от ИСУЛ

Опасно усложнение, в следствие на прекаран коронавирус, са констатирали лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това е едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, така и на артериалните съдове. Обикновено тромбозата е или на венозните, или на артериалните съдове. Такова общо..

публикувано на 27.01.22 в 11:39

Столични квартали са без интернет заради авария

Заради авария голяма част от столичните квартали са отрязани от интернет и фиксирана телевизия, доставяна от един от големите доставчици на този вид услуги, предаде БГНЕС. В автоматичното съобщение към абонатите се твърди, че екипите на оператора работят и проблемът ще бъде отстранен около 13.00 часа днес.

публикувано на 27.01.22 в 09:42

СОС обсъжда разширение на третата линия на метрото

Очаква се Столичният общински съвет да одобри на днешното си заседание изграждането на два участъка с три нови станции от разширението на третата линия на метрото. Необходимият аванс за започване на строителството на обекта е в размер на 12,8 млн. лева. Единият участък е 3-километров - от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски“", а другият е..

публикувано на 27.01.22 в 09:21

Новозаразените с Covid-19 са под 10 000, но са около 26% от направените тестове

Новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие са 9916, - с 2483 души по-малко спрямо вчера, сочат данните на Единния информационен портал. От направените 37 587 теста положителни са около 26 процента. 76.38% от новозаразените не са ваксинирани, а 85.71% от починалите 70 души също не са имали ваксина...

публикувано на 27.01.22 в 07:57
В тази ситуация столичните общинари очакват светлинката в бюджетния тунел

Непосилни сметки за ток и за столичния електротранспорт и метрото

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на КНСБ..

публикувано на 26.01.22 в 17:22
Подкасти от БНР