Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Панаирът на книгата и Международният литературен фестивал са празник за пишещи и четящи от 7 декември

Снимка: Асоциация „Българска книга“

Четиридeсет и осмото издание на най-мащабния книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата, което през 2020 година бе отменено, заради епидемичната обстановка в страната, тази година ще се състои от 7 до 12 декември в Националния дворец на културата.

По същото време Софийският международен литературен фестивал се завръща онлайн с литературни гласове от Европа. Ще се проведе и четвъртият Литературен фестивал за деца и младежи. Ще бъде връчена и наградата за издателски проект „Златен лъв“.

Издателствата, които ще участват в панаира ще заемат 3 етажа от НДК, съобщи пред Радио София Десислава Алексиева - председател на УС на Асоциация „Българска книга“ (АБК):

„Очакваме много нова и стойностна литература както на фестивалите, така и на щандовете.“

Официалното откриване е във вторник – 7 декември, от 11 часа.

Както и в други панаири през декември, ще има срещи с любими автори, които ще раздават автографи. Културната програма ще стане ясна в началото на следващата седмица.

Алексиева не скри, че пандемията е ударила много лошо и издателския бранш. Ако през 2019 г. средният тираж е бил 800-850 от заглавие, то през 2020-а той е спаднал до 490. Въпреки бързата реакция и дигитализацията, браншът още не може да се възстанови от кризата. Спадането на ДДС ставката на 9% беше животоспасяваща мярка, допълни председателят на АБК. Марката обаче е временна и хората, занимаващи се с издаване, са притеснени какво ще се случи след края на този месец. Сред приоритетите на новото Народно събрание и на бъдещия кабинет трябва да присъства и темата за обогатяване фондовете на библиотеките.

Това, че международният литературен фестивал ще е онлайн, позволи да бъдат привлечени много сериозни имена, изтъкна проф. Амелия Личева, програмен директор на фестивала. Единият фокус е върху писатели, получили наградата за литература на Европейския съюз. Другият е към автори със силен политически и социален ангажимент.

Сред гостите на фестивала са Ана Бландиана, Дубравка Угрешич, Мюриел Барбери, Елвира Семинара, Кони Палмен, както и голямата и популярна у нас поетеса Фиона Сампсън.

Сред българските участници са Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Елена Алексиева, Цочо Бояджиев, Илко Димитров.

Ще има и дискусии по темите на деня, които вълнуват хората – за превода в широк смисъл, за онлайн битуването на литературата, доколко (авто)биографичното е важно в съвременното писане, допълни програмният директор на фестивала.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Десислава Алексиева и Амелия Личева.

  • Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.
Десислава Алексиева, Катя Василева и Амелия Личева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален дворец на културата

Саниране върху барелеф

Непознати ли са сградите, край които минаваме ежедневно? Политическата обремененост, модернизъм или "Соц" - това са въпросите, които си задаваме минавайки покрай НДК или резиденция "Бояна". С какви очи можем да погледнем различните архитектурни обекти и можем ли през архитектура и история да отправим взор? "Нашата роля е да покажем колко..

публикувано на 25.01.22 в 18:43
Хапчето на „Пфайзер“ за лечение на коронавирусната инфекция

Проф. Кюркчиев: Вирусът трябва да бъде борен с медицински средства, а не с ограничения

До каква степен ваксините срещу Covid 19 изграждат качествен и дългосрочен имунитет? Тази тема, вълнуваща обществото ни и целия свят вече повече от две години е и повод за разговора в ефира на радио София с проф. Доброслав Кюркчиев – началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Неотдавна проф. Кюркчиев е..

публикувано на 25.01.22 в 18:12
Седми февруари е обявен за световен ден на книгите за Хари Потър.

„Магически пътешествия" в осмата „Нощ на книгите за Хари Потър“

За осми път, най-страстните почитатели на поредицата за малкия магьосник ще отбележат световната „Нощ на книгите за Хари Потър“. По идея на британските издатели на романите, инициативата е в първия четвъртък на февруари. Всяка година фокусът върху тематичната нощ е различен, като тази е под мотото „Магически пътешествия“, каза в ефира на Радио..

публикувано на 25.01.22 в 15:26

ОКИ „Надежда“ с акцент през годината върху цикъла "Годишнини на бележити композитори"

На 26 януари, в концертната зала на общински културен институт „Надежда“, зрителите могат да видят най-новият проект на джаз формация "София", съвместно с квартет "Емоция". Това са едни от хитовете в поредицата филми за Джеймс Бонд, каза в студиото на Радио София Петя Петрова, връзки с обществеността в ОКИ "Надежда". „Посетителите ще чуят..

публикувано на 25.01.22 в 13:43

Або представя дебютната си книга "Поводи за връщане"

Або е от младото поколение българи, родени след 1990 г., което живее с любопитство към света и обича свободата. Вече е факт и дебютната му книга "Поводи за връщане" . "Това е едно начало, което поставих преди близо 3 години. Това са разкази от моите пътешествия из Южна Америка, основно Перу и Боливия. Те са основани на моите преживявания,..

публикувано на 25.01.22 в 12:46
Божана Димитрова

Божана Димитрова: Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат

87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за поглед към онова, с което започнахме и това, което сме длъжни да правим днес. Това каза пред Радио София легендарната журналистка Божана Димитрова , една от емблемите на БНР и до днес. В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото журналисти сядат пред..

публикувано на 25.01.22 в 12:06

Как се създава център за изкуство и социални събития – вижте „ТАМ“

Арт пространството „ТАМ“, известно и любимо на много жители на Велико Търново, вече е разположено на ново място. По време на пандемията първият адрес на едноименния клуб е бил харесан от инвеститор. Екипът на центъра за културни и социални събития обаче намира занемарен бивш клуб на културните дейци в старата част на града. „Мястото тънеше в..

публикувано на 25.01.22 в 10:22
Подкасти от БНР