Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Седмицата през погледа на Юлия Раданова

Снимка: Радио София

В проведените две работни срещи в Министерство на правосъдието са обсъдени промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за закрила от домашно насилие. По темата пред Радио София говори Юлия Раданова от ИМЕУС.

По думите на Раданова едни от дискутираните спорни теми в закона  са "съвместното съжителство", дефинициите за "икономическо насилие", "психическо насилие", "удължаване на срока за подаване на молба за защита от домашно насилие".

"Други от изразените опасения са в сфера на това, че трябва да се обезпечи сектора с множество социални работници, които да подпомагат всичките тези процеси, а всъщност системата няма този ресурс", допълни Раданова.

Като едни от най-важните събития в политическия и социален живот на страната бяха определени клетвата на президента Радев и визитата на премиера Кирил Петков в Р. Северна Македония.

Друга важна тема според Раданова е начина на изпълнение на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. По думите й там също е заложено съответното въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

По отношение на индивидуалната конституционна жалба след словото на президента, Юлия Раданова каза, че:

"Ще се създаде наистина един нов механизъм за участие на гражданите в законотворчеството, ако щете, и начина на тълкуване доколкото той отговаря на конституцията, но това не би означавало, че ще имаме множество дела конституционни, които да са по инициатива именно на граждани".

Тя коментира, че емоционалният заряд на спора с Р. Северна Македония изисква намесата на трето лице и то не като човек, а като институция, защото споровете могат да бъдат решавани ако не са на ценностна основа.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

А какво мислят гражданите за важните неща през изминалата седмица, чуйте в направената анкета:Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, представен от Гл.ас. Камен Бояджиев в разговора му с Божидар Янев: "Около сградата е имало и хан, и медресе. Това е била главната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После сградата е предоставена на бъдещата..

публикувано на 21.05.22 в 16:10
Тиберий Баръмов

Да предаваш ценностната си система с финес

Тиберий Баръмов, учител по история, е поредният гост на Елена Пъневска в рубриката ѝ за "млади легенди": "Името ми се носи като съдба от прадядо ми. Неблагодарност е последната дума, която може да се свързва с преподаването. Дали заради подобреното материално положение, но се наблюдава интерес към професията ни. Нужно е да се напаснеш с децата, не да..

публикувано на 21.05.22 в 15:00
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58