Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари на Любомир Дацов и Георги Пенев

За да е град на бъдещето, София трябва да е по-привлекателна за инвеститори

България в доклада „Европейски градове и региони на бъдещето 2022/23 г.” от световното издание на „fDi intelligence“ на „Financial Times“

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

В края на февруари т.г. беше публикуван доклад „Европейски градове и региони на бъдещето 2022/23 г.” от световното издание на „fDi intelligence“ на „Financial Times“. В документа освен големите западни градове попадат и такива от Източна Европа, включително София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Докладът класира градовете в класация от 10 места, като някои от българските попадат на челните места.

София заема второ място в класацията fDI strategy, трето място в категория „Човешки капитал и начин на живот” и е на седмо място по благоприятни условия за бизнеса.

Една от най-значимите класации, в които попада столицата ни, е cost effectiveness. София е определена като един от основните градове от европейските региони, а останалите български селища са определени като малки градове и региони.

По темата коментира гостът на Радио София Любомир Дацов - икономист, бивш заместник-министър на финансите и бивш общински съветник към Столичната община.

Според Дацов чуждите инвестиции са сравнително малко в Европа, в това число и България.  Това обяснява защо Европа като континент в много отношения (особено в технологично) не е водеща. Според него има много неща, които трябва да бъдат променени, за да стигне средното световно ниво.

В Европа през последните години се концентрира и модернизира автомобилната индустрия, има износ на фирми и у нас това се почувства. В останалите сфери инвестициите, които се правят, са на базата на реинвестиране на печалбата на вече влезли фирми.

България сравнително малко привлича нови инвестиции, защото има много проблеми пред чуждестранните инвеститори, посочи Любомир Дацов. Но като цяло страната разполага с поле за възможности и целенасочена политика, която развива условията у нас.

„България „блести” в областта cost effectiveness, колко е ефективен стандартът и начинът на живот.

Продължавам да смятам, че най-доброто, което трябва да правим, е да привличаме всякакъв вид инвестиции и всеки един инвеститор, независимо малък или голям, във високо иновативен или трудово интензивен сектор. Трябва да е добре дошъл и да има възможност да работи и прави печалба в България” - коментира финансистът.

Докладът „Европейски градове и региони на бъдещето 2022/23 г.”  от световното издание на „fDi intelligence“ на „Financial Times“ и тази година включи български градове в категориите си за центрове, потенциално подходящи за инвестиционни решения. Занимава се с изследване като цяло на инвестициите - не само в Европа, а в света. Поставя акцент върху зелените инвестиции, които стават все повече. В доклада се споменава, че освен във Великобритания, Германия и Испания, започва да има такива инвестиции в Полша, Гърция и Румъния.

Но когато говорим за инвестиции в България е важно да споменем IT сектора. Според Георги Пенев, директор на Българската финтех асоциация, там са голямата част от инвестициите:

„Това, което виждаме от доклада е, че България е една от най-добрите държави, конкретно София град, където можеш да развиваш инвестиции, това е най-ефикасно да го направиш от нашата територия. Под ефикасно се разбира, колко струва да отвориш компания, да оперираш от територията на България, да изнесеш продукцията си навън. Това е свързано, разбира се, с минималната заплата в страната, която е една от най-ниските в Европейския съюз и въобще в Европа.”

Според Пенев, в условията на войната можем да очакваме Минск и Киев, които също са в класациите със София, да слязат надолу в тази таблица или не се знае дали въобще ще останат в нея.

„Може би се отваря един вакуум и възможност за България, колкото и неприятно да звучи и трябва да се възползваме.”

Специалистът каза още, че има 45 чуждестранни финтех компании в страната ни и би било трудно да си създадем тук сами, но е хубаво че българи работят в тях, а след това напускат и правят собствени компании или пък се вливат в български такива. Но е положително, защото като цяло развиват българската икономика.

„Много е трудно времето за инвестиции. Виждам все по-малко хора да инвестират, още по-малко - да инвестират в компании, а това търсим тук, в България. С оглед на това, че чуждестранни инвестиции от региона на Украйна се изтеглят и търсят ново място, можем да се надяваме, че се отварят нови възможности за България.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40