Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

YOKO+INA представят своята изложба „YES“

Снимка: fb/Doza Gallery

Изложбата „YES“ на артистичната двойка„YOKO+INA“ може да се види до 14 април 2022 г. в „Doza Gallery“. Тя поставя на преден план трансформациите на личните позиции и общото преживяване посветено на микроритмите, отблясъците и акцентите на английската думичка за „да“, чието символно значение се подразбира от даването на обет към другия не само в изкуството, но и в живота.

„“ДА“ си казваме и в живота и в изкуството, това е събирателно концептуализиране на самото събитие, като вричане, даване на обет един към друг, защото всъщност стъпваме в граждански брак и поради тази причина решихме да съчетаем двете събития да бъдат свързани по някакъв начин. Концептуално да има такава нишка между изложбата и самия граждански брак“, каза пред Радио София Ина Трифонова.

„Всичките обекти са свързани или с концептуалната дума „yes“, или с неща, които през този период ние в случая с моята партньорка и в живота и в съвременното изкуство сме преживели и сме ги направили, като обекти“, сподели Йонко Василев и допълни, че главният обект в изложбата е видео, на което те буквално си казват „yes“, а друго интересно, което може да бъде видяно е съвременна живопис под формата на съвременни материали.

По думите на Трифонова, във видеото може да се проследят реакциите и мимиките на двамата творци как си взаимодействат с думата „да“ и как тя се отразява на вътрешния климат на всеки един от тях.

„Трябва да се прочете концепцията, защото всъщност съвременното изкуство не представлява кой знае какво без културния си код“, каза Трифонова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графити-изкуството за всякаква кауза

Lucky Hunt Графити фестивал в София  -  два дни, изпълнени с много вдъхновение и аерозол на специална локация. 20 улични артисти ще изрисуват над 1000 кв.м. Какво да очакваме ни разказва   Цветан Бизев от Sofia Graffiti Tour: "Може да ни разпознаете по многото цвят. Тръпката на рисувана стена е много голяма. Индустриално хале предоставя стените си...

публикувано на 14.09.24 в 10:14

Китайски и в Елин Пелин

С началото на новата учебна година Община Елин Пелин в сътрудничество с института „Конфуций“ към Великотърновския университет подготвя и нов учебен предмет в обучителната програма на местните училища. Става въпрос за изучаването на китайски език на територията на общината, като първото учебно заведение, което ще предостави тази възможност на своите..

публикувано на 14.09.24 в 09:42
Снимка: Българска скейтборд федерация

Скейтбордисти се състезават в Самоков тази събота

Състезание по скейтборд ще се проведе тази събота (14 септември) в Самоков. Участниците ще премерят сили в скейтзоната, която се намира в градския парк „Крайискърец“. Състезанията са част от подготовката на спортистите и привличат все повече деца към тези спортове – скейтборд и сноуборд, съобщи пред БНР-Радио София Христо Ахтаподов, който е..

публикувано на 13.09.24 в 18:10

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Датата  е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен..

публикувано на 13.09.24 в 17:25

Владимир Тодоров - от Холивуд до България

Аниматорът Владимир Тодоров е един от най-значимите български артисти. Той е работил с големи режисьори по големи холивудски проекти и е написал книга озаглавена "Холивудобългарин". За нея той говори пред Радио София. Той сподели, че "киното е илюзия и изобщо е измамна работа" и добави: "Има хора, които вярват в плоската земя, има хора,..

публикувано на 13.09.24 в 17:02

Ученическите пособия може да са опасни за най-малките в клас

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове е добре да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Препоръката изрази пред БНР-Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.  Тя даде пример с течни лепила във..

публикувано на 13.09.24 в 16:44

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50