Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания "За баба и дядо с любов" помага на възрастни хора

Снимка: fb/данък добро

Великденска кампания "За баба и дядо с любов" събира продукти за възрастни хора, които живеят с доходи между 7-12 лева на ден, без близки, трудноподвижни, някои от тях с тежки заболявания. Инициативата е на фондация “Данък добро” в партньорство с общинско предприятие "Социален патронаж" към Столична община. Всеки желаещ може да дари продукти от първа необходимост, които преди Великден ще бъдат раздадени от доброволчески екипи на нуждаещи се възрастни хора от 24 района в Столична община.

Повече подробности относно кампанията пред Радио София разказа Жасмина Маджид от фондация “Данък Добро”. По думите й, целта на кампанията е да стане мащабна национална акция, която да се провежда по няколко пъти годишно, а също и по нейния пример други общини да направят същото.


“Само за 5 дни успяхме да съберем много продукти, които разпределихме към 48 къщи, които ще посетим утре. Всъщност днес цял ден почти разпределяме и се получиха едни големи кашони за всеки един от пенсионерите“, каза Маджид и допълни, че възрастните хора ще бъдат посетени от 12 екипа на фондацията, заедно с един социален работник, който е предоставен от Общинско предприятие “Социален патронаж”.

“Ние сме избрали, всъщност не просто да оставим продукти, а да прекараме време с хора, които по принцип са сами. Затова избрахме това сантиментално име на кампанията “За баба и дядо с любов”, защото всички някога сме имали баба и дядо и щастливците все-още ги имат, но някои от нас вече ги нямат”, сподели Маджид.


Тя апелира работодателите да осигуряват своите служители на реалната работна заплата, защото повечето от тези възрастни хора са работили през целия си съзнателен живот и въпреки това, те са на социална пенсия поради тази причина.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Терзиева и Силвия Калайджиева (вдясно)

Джазът минава и си заминава, читалището си остава

Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Около млади хора е много хубаво

Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..

публикувано на 11.08.24 в 10:58
Александра Полежанова

Александра Полежанова: закърмена съм с джаз

Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..

публикувано на 11.08.24 в 09:51
архитект Наум Торбов

Историята оживява - архитект Наум Торбов

Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда.  Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..

публикувано на 10.08.24 в 16:00

Софийски разкази - Радио разходка с Пейо Яворов

Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се да обърне общественото мнение срещу Яворов - в звуковия файл:

публикувано на 10.08.24 в 15:00
Невена и Шарлето

Адресите на любовта – Невена Коканова и Любомир Шарланджиев

Режисьорът реагирал сдържано на  увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви  думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..

публикувано на 10.08.24 в 14:00

С деца в кухнята

Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..

публикувано на 10.08.24 в 11:31