Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Ставрев: Работна група да разгледа ремонта на трасето на трамвай №5

Снимка: Божидар Янев

Да бъде свикана специална работна група от кмета Йорданка Фандъкова, която да разгледа проблемите с ремонта на трасето на трамвай №5, настоява общинският съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев. Причината е очакваната загуба от 12 млн. лева финансиране от ЕС.

Проектът е разделен на две части. Първата е от Съдебната палата до пазара на „Красно село“, като целта е първо да се подменят релсите и контактната мрежа. След завършването на този участък трябва да започне вторият – от „Красно село“ до „Княжево“.

„Трябва да пътувате с трамвай по новоремонтирано трасе от Съдебната палата до „Княжево“. Ако не се лъжа, това е най-дългата трамвайна линия в София. Проблемът е, че ако сега отидете там ще видите, че трамваи не се движат, а трябваше от началото на април месец да се движат, защото договорът с изпълнителя е такъв. Зам.-кметът инж. Джоргов призна този факт и твърди, че до края на май въпросното трасе ще бъде пуснато в експлоатация. За мен този срок е доста оптимистичен и аз по-скоро си мисля, че ще го пуснат в началото на есента“, каза в студиото на Радио София Симеон Ставрев.

По думите му, проектът е на стойност 48 млн. лева с ДДС, като част от средствата са от ЕС.

Съдът сега постановява глоба от 25%, т.е. 12 млн. лева на Столичната община, които тя обжалва. Големият проблем е, че могат да се изгубят още средства, защото втората част от участъка, не е започната да се строи. Строителят казва, че материалите са поскъпнали заради инфлацията, но ако строителят откаже да построи втория участък, заради това, че той няма да реализира печалба, оттук нататък следва нов търг, нов конкурс за този втори участък. Съответно ние можем да изпуснем изцяло европейското финансиране и да се случи нещо като с „Графа“ и с „Александър Невски“, добави Симеон Ставрев.

Радио София отправи покана по темата до Столичната община, но до момента на излъчване на предаването отговор не е получен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец: "Основавам се на археологическите разкопки на Магдалина Станчева и на Васил Николов за откритите им останки от древно тракийско поселение. Още по времето на Юстиниян там се разширява градът, после и българите продължават. Османците превръщат в конак на валията на града, двореца на старобългарски..

публикувано на 31.08.24 в 15:00
Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Адресите на любовта: Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Македонската революционерка разстрелва Тодор Паница, подтикната от любимия си Менча Кърничева и Мара Бунева си оспорват пиедестала на жена-терористка в българската история, но родената с името Мелпомена не крие, че увлечението ѝ към Ванче Михайлов е допринесло за решението ѝ да стане политическа убийца. Всъщност, според писателя Тони..

публикувано на 31.08.24 в 14:00

Реките имат потенциала да оправят града

Радиокафе е в Южния парк, където "Граждански будилник" е част от фестивала "Реките на София". Началото е с Александър Киров от БЦНП (Български център за нестопанско право): "Ще играем много игри, свързани с общата култура на децата, ще си играем и на книги. Децата се вълнуват и се чувстват горди с верните си отговори. Изкарваме много въпроси от..

публикувано на 31.08.24 в 10:36
Паметник на Михаил Маджаров Копривщица

Историята оживява - Маджаровият род - Михаил Маджаров

Днес наши герои са представителите на прочутия Маджаров род от Копривщица. От него и изключително активния и деен публицист, общественик и политик Михаил Маджаров. Той е роден в Копривщица през 1854 г. в семейството на един от знатните български търговци по онова време. Това е неговият баща - хаджи Иван Маджаров, който в периода около раждането на..

публикувано на 31.08.24 в 16:00
Д-р Наташа Янева

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това..

публикувано на 30.08.24 в 17:51
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16
Оля Стоянова

"Как ни спасяват природните закони?" - пита Оля Стоянова и отговаря в стихове

Как ни спасяват природните закони – това разказва новата книга с поезия на Оля Стоянова , която тя издава 11 години след стихосбирката "Улица щастие". "Поезията някак си е много същностна, тя е като наблюдение, като неща, които пишеш за себе си, без амбиции да ги издадеш", казва авторката.  И ето как звучат нейните собствени мисли:..

публикувано на 30.08.24 в 15:14