Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

85% от българите се чувстват силно засегнати от поскъпването

Снимка: pragmatica.bg

"Влияние на промените в цените върху потребителското поведение".

В края на април 2022 г., агенция "Прагматика" проведе онлайн проучване сред извадка от 600 души (градско население в трудоспособна възраст) с цел да се установи промяната на потребителското поведение по отношение на промоционалните стоки с оглед увеличението на цените през последните месеци.

Изследвани са 18 продуктови категории, обясни пред Радио София Диньо Маджаров, управител на агенцията.

В зависимост от стоката, между 1 и 15 на сто от хората са заявили, че въобще са спрели да купуват продукта. Увеличил се е броят на хората, които се съобразяват с промоциите, когато пазаруват.

В рамките на изследването са установени следните тенденции и изводи:

  • Увеличението на цените се идентифицира от практически всички, а мнозинството се чувства силно засегнато. 99% от потребителите забелязват, че има увеличение на цените през последните 3 месеца, като 83% определят увеличението като „голямо“, а 85% казват, че се чувстват силно засегнати от увеличението на цените.
  • Като причини за поскъпването на стоките потребителите посочват най-често актуалните събития, стоящи „на дневен ред“.
  • Поскъпването на тока е основна причина за увеличението на цените според 80% от потребителите. 76% посочват войната в Украйна като водеща причина, а 74% – поскъпването на горивата. Covid-19 пандемията се посочва като причина за инфлацията от едва 33% от потребителите.

- Промо-чувствителността на потребителите значително се е увеличила през последните месеци. Същевременно в много категории потреблението намалява.

Чуйте повече по темата от разговора с Диньо Маджаров.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58

Празнуват Деня на пчелите с фестивал в Южния парк

Работилници, литературното четене, дискусия от пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за възможностите за пчеларство у нас и базар за мед има в програмата на еднодневния пчелен фестивал, който ще се проведе тази събота, 21 май, от 10:00 ч. в столичния Южен парк . Празникът се организира за втора година и цели да..

обновено на 20.05.22 в 20:13

Мотористите искат да спазват такъв закон, който ги пази живи и здрави

Хората на мотор да имат правото да се движат в бус лентите. Да не се издават автоматично книжки за каране на мотопеди след взет изпит за категория B. Да има допълнително обучение за мотоциклетите, а ограничението на скоростта на магистрала да се промени от 100 на 140 километра в час, на скоростен път - от 80 на 90 км/ч. Това са част от..

публикувано на 20.05.22 в 19:38