Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект обучава младежи за справедлив енергиен преход

Снимка: Радио София

Целите на Европейския съюз са до 2050 г. да се съкратят въглеродните емисии с 55%. "Panda Labs Junior" за справедлив преход продължава с още две лекции на живо, които предстои да се случат на 25.05. и 31.05. 2022 г. Повече по темата пред Радио София говори Вихрен Митев, главен програмен експерт "JA Bulgaria".

Той сподели, че младите ще живеят във времена на промени ие важна необходимостта да изчистим атмосферата от въглеродните емисии, които са се натрупали от началото на индустриалната революция насам и най-вече в последните 20 години.

"Вече учените говорят за това, че живеем в антропогенна ера и са над 99% сигурни, те са се обединили, имат становище, че човекът има принос за промяната в климата и глобалното затопляне", каза Митев. Той допълни, че през други проекти на "JA Bulgaria" за младежи и деца младите разработват цялостни визии и идеи за бизнес, иновации и за промени на техния свят.

По повод предстоящите две лекции, Митев каза, че в момента работят с 5 училища, 6 учителя и 161 ученици от училища във въглищни региони и по-специално Кюстендил, Перник и Бобовдол, където са разработени учебно съдържание и теми в този срок, които ще бъдат доразработени и увеличени до следващата година.

"Говорейки за енергийния преход, не случайно проектът на "Panda Labs Junior" е за справедлив преход а не за енергиен преход, защото енергийният преход малко или много е частен случай на други проблеми, с които нашата държава се сблъсква. Това е демографският ръст, обезлюдяването на малки населени места, така че за тях е много важно да имат възможности, за които ние помагаме те да имат идеи как да ги случват. Затова разработихме това учебно съдържание за да ги информираме в какъв свят и време ще живеят", сподели Митев.

По думите му, проектът насърчава използването на възобновяема енергия, енергийна ефективност, кръгова икономика и решения за смекчаване и адаптиране на климата в 4 държави - България, Унгария, Сърбия и Черна Гора, където проблемите са сходни. Той има за цел да предостави възможности за регионална мрежа включваща 600 млади хора в четирите държави, на които да даде знания и инструменти за трансформиране на местните общности и икономики в сътрудничество с ключови участници, като местни власти, университети, изследователски центрове.

Той спомена, че редица държави са въвели задължително екологично образование в училищната си система и, че колкото по-информирани са младите, толкова по-целенасочени и правилни избори ще правят за своето развитие, с което ще допринесат за всички останали.

"В момента сме на етап от организиране на лекции в университети в София. Предстоят две лекции - утре на 25.05 от 16:30 ч. в Стопански факултет на СУ, темата е "Енергийни ресурси и възобновяема енергия". И още една лекция на 31.05 отново там по същото време, темата е "Справедлив енергиен преход в България"", каза Митев.

Той допълни, че лекциите вече са достъпни онлайн през фейсбук страницата на "JA Bulgaria", като след това предстои най-активните участници да бъдат поканени на двудневен хакатон на 18 и 19 юни, организиран от "WWF България". Такива хакатони ще се състоят и в другите държави партньори по проекта, като накрая ще бъде създадена регионалната мрежа, в която младите ще могат да се свържат и да се развиват заедно.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33