Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проект обучава младежи за справедлив енергиен преход

Снимка: Радио София

Целите на Европейския съюз са до 2050 г. да се съкратят въглеродните емисии с 55%. "Panda Labs Junior" за справедлив преход продължава с още две лекции на живо, които предстои да се случат на 25.05. и 31.05. 2022 г. Повече по темата пред Радио София говори Вихрен Митев, главен програмен експерт "JA Bulgaria".

Той сподели, че младите ще живеят във времена на промени ие важна необходимостта да изчистим атмосферата от въглеродните емисии, които са се натрупали от началото на индустриалната революция насам и най-вече в последните 20 години.

"Вече учените говорят за това, че живеем в антропогенна ера и са над 99% сигурни, те са се обединили, имат становище, че човекът има принос за промяната в климата и глобалното затопляне", каза Митев. Той допълни, че през други проекти на "JA Bulgaria" за младежи и деца младите разработват цялостни визии и идеи за бизнес, иновации и за промени на техния свят.

По повод предстоящите две лекции, Митев каза, че в момента работят с 5 училища, 6 учителя и 161 ученици от училища във въглищни региони и по-специално Кюстендил, Перник и Бобовдол, където са разработени учебно съдържание и теми в този срок, които ще бъдат доразработени и увеличени до следващата година.

"Говорейки за енергийния преход, не случайно проектът на "Panda Labs Junior" е за справедлив преход а не за енергиен преход, защото енергийният преход малко или много е частен случай на други проблеми, с които нашата държава се сблъсква. Това е демографският ръст, обезлюдяването на малки населени места, така че за тях е много важно да имат възможности, за които ние помагаме те да имат идеи как да ги случват. Затова разработихме това учебно съдържание за да ги информираме в какъв свят и време ще живеят", сподели Митев.

По думите му, проектът насърчава използването на възобновяема енергия, енергийна ефективност, кръгова икономика и решения за смекчаване и адаптиране на климата в 4 държави - България, Унгария, Сърбия и Черна Гора, където проблемите са сходни. Той има за цел да предостави възможности за регионална мрежа включваща 600 млади хора в четирите държави, на които да даде знания и инструменти за трансформиране на местните общности и икономики в сътрудничество с ключови участници, като местни власти, университети, изследователски центрове.

Той спомена, че редица държави са въвели задължително екологично образование в училищната си система и, че колкото по-информирани са младите, толкова по-целенасочени и правилни избори ще правят за своето развитие, с което ще допринесат за всички останали.

"В момента сме на етап от организиране на лекции в университети в София. Предстоят две лекции - утре на 25.05 от 16:30 ч. в Стопански факултет на СУ, темата е "Енергийни ресурси и възобновяема енергия". И още една лекция на 31.05 отново там по същото време, темата е "Справедлив енергиен преход в България"", каза Митев.

Той допълни, че лекциите вече са достъпни онлайн през фейсбук страницата на "JA Bulgaria", като след това предстои най-активните участници да бъдат поканени на двудневен хакатон на 18 и 19 юни, организиран от "WWF България". Такива хакатони ще се състоят и в другите държави партньори по проекта, като накрая ще бъде създадена регионалната мрежа, в която младите ще могат да се свържат и да се развиват заедно.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мосомище

Мосомище: младите са голямото ни богатство

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мос омище . Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала. В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски..

публикувано на 03.07.22 в 09:58
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23