Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

У нас

Кърлежите са по-актуалната заплаха от новите зарази

Проф. Ива Христова
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания е отчетено покачване на случаите на поява на хепатит с неизяснен произход. За заразяването с него, предпазването от лаймска болест в сезона на кърлежите и новопоявилата се маймунска шарка пред Радио София подробности разказа проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите й, в нашата страна вече има потвърден случай на хепатит с неясна етиология.

"Това е хепатит, при който се изключва участието на някои от хепатотропните вируси – причинителите на хепатит А, Б, С, Д и Е. Допълнително проведохме изследване за други вируси, които също биха могли да дадат отражение върху черния дроб, за всички тях резултатът беше отрицателен", сподели проф. Христова.

Тя сподели, че в голямата си част това са леки и бързопреходни случаи, при които се касае само за повишение на чернодробните трансаминази без да има жълтеница, болки, отпадналост. Освен това каза, че тези случаи се наблюдават ежегодно не само у нас, но и в други държави.

"При единични страни се откри такова повишено ниво, но в повечето от страните броят на заболелите е сходен с този от предишни години. Освен това трябва да се има предвид и подобрената диагностика и въобще насоченото мислене към такъв хепатит, така че говорим за една повишена откриваемост на случаите, а не непременно за повишена заболеваемост", заяви проф. Христова. Тя посъветва хората да спазват висока лична хигиена.


Относно това, че маймунската шарка набира скорост с над 100 случая в света, проф. Христова каза, че има епидемична връзка, но не може да се очаква епидемичен взрив, тъй като болестта се предава с близък физически контакт, а не по въздушно-капков.

"С напредването на възрастта човек ще бъде защитен, защото ще е със задължителната ваксина за вариола", каза тя и поясни, че ваксинацията за едра шарка е приключила в началото на 80-те години и хората от по-възрастното поколение имат поставена такава ваксина, а с нея се придобива пожизнен имунитет. Ваксината, по думите й, предпазва на 85% от заразяване а в останалия малък процент е възможно заразяване, но с много лека клинична картина.

"В момента сме в сезона на кърлежите и това е, върху което трябва да се фокусираме, а не върху възможността да се появят единични случаи на хепатит с неясна симптоматика, неясна етиология или евентуално на маймунска шарка внесена от някоя от страните, в които има заболяване", каза проф. Христова.

Тя призова хората веднага при поява на симптоми на марсилска треска и лаймска болест да потърсят лекарска помощ, но преди това най-важното е да избягват местата в които има кърлежи - места с по-висока растителност и такива, в които има струпани съчки и клонки.

"Ако навлизаме, поне да не сядаме, да спираме, защото ставаме лесна мишена за кърлежите. Вече ако въпреки това, това се е случило да потърсим медицинска помощ за сваляне на кърлежа, а не сами да се опитваме, при което можем и да го скъсаме", заяви тя.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28