Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурен форум събира специалисти от 12 държави

Снимка: Радио София

На 9 и 10 юни 2022 г. ще се проведе Международен форум "Архитектура и политика през XX век - от изобретение до културно наследство", който е организиран от Френския институт.

Повече подробности по темата пред Радио София разказаха Мария Конакчиева, връзки с обществеността за събитието и арх. Анета Василева от УАСГ, която ще е панелист във форума. Мария Конакчиева сподели, че опазването на европейската архитектура е свързано и с политиката, а на събитието ще присъстват 22 лектори от 12 държави.

То ще се проведе в НДК и БТА, след всяка сесия ще има и дебат, като ще има превод от френски, български и английски език, а входът е свободен. Арх. Анета Василева каза, че след Втората световна война имаме много малко обекти, които са официално включени в списъците на недвижимото културно наследство.


"Това е една диспропорция, която се наблюдава не само в България а и по цял свят. Просто защото XX век е построил много. Построил е повече отколкото всички останали исторически периоди взети заедно, но XX век е изпълнен с конфликти. XX век е мрачен, къс, интензивен век на войни, драми и трагедии, който е построил най-много архитектура", посочи арх. Василева.

Тя допълни, че дебатите трябва да се водят между всички заинтересовани участници не само на експертно ниво, но и със всички потребители на архитектурата. Освен това каза, че успешното опазване може да се случи тогава, когато има обществено съзнание за ценност.

Арх. Василева сподели, че материалите на XX век остаряват по-бързо, поддържат се по-трудно, по-малко декоративни са, експериментират с различни технологии и материали използвани в индустрията, което води до нагласата, че този тип архитектура е грозна.

"Историята, особено историята на близкото минало е история на конфликти и съответно архитектурата, която тези периоди са произвели е архитектура на конфликти, дисонантна архитектура, противоречива", каза тя.

Арх. Василева допълни, че за паметникът на Бузлуджа се полагат грижи по неговото възстановяване и предстои откриването му като туристическа атракция. "Нека да видим дали това туристифициране по някакъв начин ще заличи противоречивостта, който този изключително политически натоварен обект носи", каза тя. По думите й, богатата програма на събитието ще бъде интересна не само за архитекти, но и за всички, които се интересуват от културните сблъсъци, които ХХ век ни е донесъл, и които до голяма степен са формирали обществото, в което живеем и до днес.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в Банкя

С хип хоп парти на басейн AquaBankya район "Банкя" ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта. Събитието стартира в 18:00 ч. 2024 г. с вход свободен. Вечерта посветена на младите хора, е в изпълнение на проектите "Слушай Банкя" 1 и 2, които се финансират от програмата на Столична община "София – град на младите и активните". Предвиждат..

публикувано на 12.08.24 в 16:20

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в..

публикувано на 12.08.24 в 10:18