Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн конференцията "Чиста енергия за хората" с пето издание

Снимка: zazemiata.org

Екологично сдружение "За земята" избира петото издание на онлайн конференцията "Чиста енергия за хората", която ще се проведе между 20.06 и 24.06 2022 г. Основната тема е енергийна ефективност и възобновяемата енергия в отоплението, като също ще има панел посветен на взаимовръзките с транспорта и качеството на въздуха.

Експерти от Централна, Източна и Югоизточна Европа ще споделят интересни примери и знания, които са съобразени със спецификите на региона. Освен това конференцията ще обърне внимание на потенциала на термопомпите, от които се интересуват все повече домакинства, както и възможностите за финансиране.

Светослав Стойков, част от организаторския екип разказа повече подробности пред Радио София. По думите му, в рамките на два дни от 10:00 ч. сутринта и 2:00 ч. следобед ще бъдат обсъждани интересни теми и ще има различни презентации.

Конференцията ще бъде открита от Министъра на околната среда и водите и Вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов. През дните на събитието ще има чуждестранни гости, като през първия ден ще се говори за политиките на Зелената сделка, а втория ден ще бъдат дискутирани теми за сградното обновяване и на декарбонизацията на сектор "Отопление на битово ниво".

Той посочи като пример Нидерландия, където всички новостроящите се сгради са оборудвани с термопопми и фотоволтаични системи, и каза, че във връзка с войната в Украйна се обсъжда битовата газификация в новите сгради да бъде изцяло забранена. Стойков допълни, че в последно време се наблюдава бум в продажбата на термопомпи, макар цената им все-още да е висока.

Относно това, как обикновения потребител може да постигне енергийна ефективност, Стойков каза, че наличните източници за отопление и охлаждане трябва да бъдат използвани по-ефикасно, заедно с качествено сградно обновяване. Отпуснатите средства ще стигнат за цялостно обновяване за няколкостотин сгради, при положение, че 58 хиляди многофамилни сгради се нуждаят от обновяване.

По думите му, третият ден ще завърши с експертен панел, на който ще има гости от България и чужбина, които ще дискутират трансформацията на сектора в България. В четвъртия ден ще се говори изцяло за енергийната бедност и за решенията както на общинско ниво, така и на ниво енергийни кооперативи. В последния ден на конференцията ще бъдат обсъждани теми за транспорта и устойчивата градска мобилност.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26

Казусът с крокодила в кв. Ботунец

Напоследък нашумя новината с откритият крокодил, отглеждан в специално направена дупка в столичния квартал Ботунец. Животното е намерено след отзовали се общинари на сигнал за незаконна сеч. По думите на собственика на влечугото, който твърди, че е цирков артист, той разполагал с всички необходими документи, а територията, на която е изкопана..

публикувано на 08.08.24 в 09:38

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05